BG / EN
Начало » Експонат на месец август 2021: Глинена антропоморфна фигура от Гълъбец, Поморие
Експонат на месец август 2021: Глинена антропоморфна фигура от Гълъбец, Поморие

08/2021

През месец август 2021 г. Национален археологически музей представя на вниманието на своите посетители глинена антропоморфна фигурка от времето на V хил. пр.Хр. Фигурката е открита в местността Татар кьой край днешното с. Гълъбец, община Поморие, Югоизточна България. 

От глинената антропоморфна фигурка е запазена само главата в размер 5,2 см. Тя представя усмихнато лице с очи, нос и уста, под която са врязани пет малки вдлъбнатини. Ушите са оформени като дъги, всяко от което има по три дупки, вероятно използвани за носене на украшения.  

Антропоморфни фигурки са сред най-често срещаните артефакти от V хил. пр.Хр., изработвани от злато, глина, кост, камък и др. Национален археологически музей представя на своите посетители темата за духовния живот на населението през неолита и халколита чрез разнообразни археологически артефакти, свързани с религиозните представи на древните хора. Заедно с фигурката от Поморие в експозицията могат да бъдат видени антропоморфни и зооморфни фигурки, изработени от злато, глина, кост или камък, а също така глинени антропоморфни и зооморфни съдове, както и различни модели на жилища, огнища и дори мебели.  

Антропоморфната фигурка от Гълъбец може да бъде видяна в зала Праистория или чрез виртуална 3D разходна в Национален археологически музей: http://naim.bg/en/tour/
Издания
Годишник на Националния археологически музей
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн