BG / EN
Начало » Експонат на месец ноември 2022 г.: Двустранна икона „Кръщение Господне“ и „Пророк Йеремия“
Експонат на месец ноември 2022 г.: Двустранна икона „Кръщение Господне“ и „Пророк Йеремия“

11/2022

ХVІІ в.

От с. Габровица, Ихтиманска околия (дн. Пазарджишко), изпратена от окръжно управление през 1895 г.

Експонатът е част от временна изложба “130 години Национален археологически музей”, която може да бъде посетена до 5 февруари 2023 в Зала за временни изложби на Националния археологически музей.

От едната страна е изобразена сцената „Кръщение Господне“. В средата е представен Исус Христос стъпил на стилизирана скала сред река Йордан. Христос е полугол. През кръста му е препасана кърпа с червени ивици по края. Той е полуобърнат наляво към Йоан Кръстител, който е стъпил на брега. С дясната си ръка той благославя Христос, а лявата е отпусната до тялото му. На левия бряг на реката са представени трима ангели. Лицата и на тримата ангели са индивидуални. Над главата на Христос са запазени части от опашката и крилата на оцветен в светлосиньо гълъб олицетворение на Светия дух. Върху другата страна е изобразен пророк Йеремия. Представен полуобърнат на дясно. Лицето е слабо, аскетично, заобиколено с бяла коса. Облечен в червена дреха и наметнат със синьо наметало, покриващо лявата му ръка. С нея придържа дълъг свитък, а долния край с дясната си ръка.

Предназначението на двустранните малки икони е един вид оповестяване или напомняне за предстоящите празници на следващия ден. Иконата се е слагала в навечерието на празника на даден светец с неговото изображение върху аналоя.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн