BG / EN
Начало » Експонат на месец октомври 2023. Бронзов кратер от гроб I, Требенище
Експонат на месец октомври 2023. Бронзов кратер от гроб I, Требенище

10/2023

Едно от най-удивителните открития от периода на класическата древност – некропола при Требенище е направено случайно в последните месеци на Първата световна война. Некрополът е датиран в края на 6 в. пр. Хр.

Артефактите, открити при Требенище вече са доказали своята особена важност. Сред тях е бронзов кратер, открит в гроб I, определян като един от шедьоврите на древната торевтика.

Устието и волутите в горната част на дръжките на кратера са богато украсени с пластични ленти от езичест орнамент и перли. В горната част на шията орнаментът е допълнен от плетеница, а раменете са заети от широк пояс гравиран езичест мотив. Към шията били апликирани от всяка страна по три масивни фигури на крави в ход наoдясно с фронтално обърната глава. Долната част на дръжките е оформена като крилати горгони, които чиито фигури преминават от кръста надолу в двойка змии, пълзящи по раменете на кратера. Тялото на горгоните е покрито с люспест мотив и е оформено подобно на ризница. Късоръкавна дреха покрива гърдите. Широките им лица с изпъкнали очи, разтегнати устни и изплезен език са оградени от симетрични завити във волути кичури и дълги масури към гърдите. Високото профилирано столче на кратера е украсено от перли и лотосови цветове в релеф.

Тази година празнуваме 105 години от откриването на некропола при Требенище, Република Северна Македония. Годишнината ще бъде отбелязана с изложба под патронажа на министъра на културата на Република България г-н Кръстю Кръстев и ще представи находките от богатия и впечатляващ некропол.

Изложбата е реализирана в рамките на проект „100 години Требенище“ с партньори Национален археологически институт с музей при БАН, Национален институт Археологически музей на Република Северна Македония, Национален музей на Сърбия и Институт за защита на паметниците на културата и музей – Охрид.

Изложбата може да бъде разгледана в зала Трезор на Национален археологически музей от 10.10.2023 г. до 24.03.2024 г.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн