BG / EN
Начало » Експонат на месец март 2024 г.
Експонат на месец март 2024 г.

03/2024

Бронзова статуетка на Хермес

Римска императорска епоха, ІІ – ІІІ в.
Археологически проучвания на Циле – римска пътна станция и селище по Диагоналния път
Снимка: К. Георгиев

Хермес (Меркурий) е представен прав, гол, с боси стъпала, върху поставка. Тежестта на тялото пада върху десния крак. Левият, леко свит в коляното, е изнесен встрани с насочено навън стъпало. В дясната ръка, сгъната в лакътя, богът държи кесия, а в лявата, незапазена – кадуцей (жезъл), чийто горен край е отчупен. Лявото рамо и ръка са покрити с наметало. Богът е представен с крилата шапка. На врата си носи халка с лунула.

Бронзовата статуетка на Хермес е открита по време на спасителни проучвания през 2023 на един от най-известните обекти от пътната мрежа на Римска Тракия – пътната станция и съпътстващото я селище – Циле (Cillae). Обектът е известен от Itinerarium Burdigalense, където е посочен на 30 римски мили (около 45 км) от Филипопол. Циле е определен като пътна станция (mansio).

По време на проучванията през 2023 г. с ръководител доц. д-р Здравко Димитров (НАИМ-БАН) са извършени разкопки по протежение на 300 метра дължина през днешното село Черна гора, Чирпанско, където се локализира Циле. Засечени са над 10 сгради от античния обект, но също така и самият Диагонален път – една от основните „магистрали” на античния свят, която свързва Европа и Азия.

Експонатът е част от временна изложба “Българска археология 2023”, представена в Централна зала на Националния археологически музей до 26 май 2024 г.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн