BG / EN
Начало » Експонат на месец декември 2020 г.: Пръстен-печат от надгробна могила Светица
Експонат на месец декември 2020 г.: Пръстен-печат от надгробна могила Светица

12/2020

В постоянната експозиция на Националния археологически музей е изложен златен пръстен-печат от надгробна могила Светица, край гр. Шипка, област Стара Загора от края на V в. пр. Хр. Пръстенът е част от погребален инвентар от саркофагоподобен гроб в надгробната могила. Археологическото проучване е извършено през 2004 г. от екип с ръководител доц. д-р Георги Китов. Гробът е в яма, чието дъно е покрито с обработени каменни блокове и е облицован с добре оформени и подредени каменни плочи. Той е покрит с шест трапецовидни каменни блока, които му придават формата на саркофаг. Откритият погребален инвентар е много богат и е съставен от златна маска, бронзово и желязно въоръжение, сребърни, бронзови и керамични съдове, което показва, че в гроба е бил погребан знатен представител на тракийския елит.

На овалната плочка на пръстена е изобразен в негатив (вдлъбнато изображение) почиващ млад атлет, в профил надясно, с тяло, обърнато в три четвърти. Той седи с отпуснати рамене и леко превито напред тяло. Ръцете са разположени над коленете, като лявата държи хоризонтално две копия, а дясната е хванала лявата китка. Краката са отпуснати напред, леко свити в коленете, като глезените са кръстосани. Косите са къдрави, развети назад. Профилът на лицето е с едри правилни черти. Мускулатурата на тялото и крайниците е детайлно оформена. Позата на отпуснатата фигура е майсторски предадена, като впечатление прави реалистичното кръстосване на ръцете и ходилата. Теренът, на който атлетът седи, е представен с три хоризонтални врязани линии, под които са оформени редица правоъгълни елементи, матирани от огрубяване в средата. Тези детайли наподобяват градеж от рустицирани квадри с профилиране в горния край. В тях може би е вложена идеята за архитектурната среда на гимназиона.

 

Литература:

 

Китов 2005: Г. Китов. Проучвания на надгробната могила Светица край Шипка – Археология, 46, 1-4, 2005, 137-146.

Kitov 2005: G. Kitov. Thracian Tumular Burial with a Gold Mask near the City of Shipka, Central Bulgaria. – Archaeologia Bulgarica, IX, 3, 2005, 23-37.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн