BG / EN
Начало » Текущи проекти » Археологически разкопки » Разкопки на къснонеолитно селище Буджака, гр. Созопол, през 2008 г.
Разкопки на къснонеолитно селище Буджака, гр. Созопол, през 2008 г.

12.04.2009

През 2008 г. екип с ръководител Петър Лещаков (НАИМ-БАН) продължи проучванията на праисторическото селище Буджака. Обектът е разположен в южната периферия на Созопол. Изграждащият се тук луксозен квартал застрашава да унищожи напълно останките на този паметник на културата, отнасящ се към последната четвърт на VI хил. пр. Хр. При разкопките са разкрити няколко цели и частично запазени опожарени жилища. Някои от тях имат сравнително големи за времето си размери и достига до 10,50 м дължина. В междусградните пространства са проучени над 60 ями. Част от тях са стопански или боклучни, а други могат да се свържат с извършваните религиозни практики от неолитните обитатели.

Откритите голям брой богато декорирани цели и фрагментирани керамични съдове, оръдия на труда, човешки изображения и накити дават ценни сведения за материалната и духовна култура на праисторическите обитатели на района. Те показват силни връзки на местните обитатели с Източна и Егейска Тракия.

След прекъсването на живота през неолита, обекта е затрупан от пясъчен пласт с дебелина до 2,50 м. През Античността в зоната на селището е извършвана активна селскостопанска дейност, за което свидетелстват разкритите голям брой вкопани структури.

Къснонеолитното селище Буджака за сега представя най-ранния етап на заселване на територията на община Созопол и е единствения проучен чрез археологически разкопки обект по Южното Черноморско крайбрежие.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн