BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба “Българска археология 2009 година”
Изложба “Българска археология 2009 година”

25.02.2010

В сградата на НАИМ при БАН (вход откъм Президентството) – откриване от 17.00 часа на 16 февруари 2010 г., 46 обекта представени чрез 46 постера и 26 витрини с находки; Каталог на изложбата от 120 страници, 240 илюстрации.

Организатор: НАИМ при БАН с участието на 29 други музеи от страната и с подкрепата на Българска народна банка
Куратор: д-р Здравко Димитров
За посещения: от 16 февруари 2010 г. до 1 май 2010 г.

Националният археологически институт с музей при БАН е център за научните изследвания и координатор на археологическите проучвания в България. За пореден път се предоставя възможността да се видят от широката общественост най-представителните обекти и находки от всички епохи открити през 2009 г. От общо 383 проучвани находища от територията на страната, за изложбата са подбрани като представителни 46 от тях.

Експонатите онагледяват най-ранните следи от човешка дейност по нашите земи, датиращи от палеолита – белоградчишките пещери Козарника, и Редака ІІ. Подобаваща експозиционна площ е отделена на останалите епохи от праисторията и протоисторията – селищна могила Бургас, солодобивен център Провадия, новооткрито селище и производствен център Върхари (Кърджалийско) и скален комплекс Глухите камъни (Хасковско). Постижения на тракийската археология се показват чрез находките от царски гетски некропол в историко-археологически резерват Сборяново.

Истинският разцвет на културата по време на античността е представен чрез впечатляващи експонати от гръцките колонии Одесос, Месембрия, Аполония и Дионисополис. Много интересни са тракийските находки от римската епоха в Китова и Попова могила (Сливенско); Куртова могила (Радневско) и надгробна могила край село Бояново, (Елховско). През миналия сезон продължи системното проучване на градски центрове от римските провинции Долна Мизия и Тракия – Филипопол, Марцианополис, Августа Траяна, Монтана, Сексагинта Приста и други.

Едни от най-важните постижения на археологията в България през последните години са в проучването на средновековните обекти от Първото и Второто български царства – Плиска, Преслав, Велико Търново (разкопки на Трапезица) и Перперикон.

В експозицията има находки от обекти по трасето на автомагистрала “Тракия”, тяхното проучване дава ценна научна информация и същевременно предоставя възможност за бъдещото така необходимо ускорено пътно строителство.

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн