BG / EN
Начало » Новини » Новини » Четвърта Национална археологическа изложба „Българска археология – 2010”
Четвърта Национална археологическа изложба „Българска археология – 2010”

04.02.2011
За поредна година Националният археологически Музей (НАИМ-БАН) в София е основен инициатор и любезен домакин в представянето пред широката общественост на най-впечатляващите археологически открития от изтеклата година. Изложбата „Българска археология” се превърна в една великолепна традиция на археологическата общност от цялата страна. Събитието се очаква с голяма интерес, както от специалистите, така и от широката публика. Съвсем логично откриването на изложбата е насрочено за Деня на археолога: 14-ти февруари. Мястото на срещата е също традиционно и добре известно: Залата за времени експозиции на Националния археологически Музей.

Това четвърто издание на най-голямата временна изложба, посветена изцяло на археологическите открития, се реализира с подкрепата на Министерство на културата на Република България и съдействието на Българската народна банка. Съорганизатори на „Българска археология 2010” са НАИМ-БАН и 24 музея от страната – регионални, археологически, исторически и други общински музейни структури: РАМ-Пловдив, РИМ-Кърджали, РИМ-Хасково, РИМ-Ямбол, РИМ-Сливен, РИМ-Бургас, АМ-Варна, РИМ-Добрич, РИМ-Велико Търново, РИМ-Видин, ОП „Стара София” с исторически музей, ИМ-Чирпан, АМ-Раднево, ИМ-Карнобат, АМ-Созопол, ИМ-Поморие, ИМ-Провадия, ИМ-Търговище, ИМ-Исперих, ИМ-Каварна, ИМ Пещера, ИМ-Велинград, ИМ-Самоков, ИМ-Малко Търново.

В експозицията, с великолепни материали във витрините и информационни постери до тях, са представени 50 археологически обекта от територията на България. Находките, подредени в зала „Временни експозиции” на НАМ, покриват целия хронологичен диапазон на археологията: от палеолита до Възраждането (ХVІІІ-ХІХ в.).

Открояват се уникалните костни останки от праистроически пещерни животни от обектите „Козарника” и „Редака”, Белоградчишко. Много добре са представени и селищата на първите земеделци от новокаменната епоха и невероятния бум в живота на праистроическите хора по времето на каменно-медната епоха. Сред находките от тези обекти са идоли, керамични съдове и различни сечива от селищните могили Хотница, Петко Каравелово, Провадия и Търговище, от обектите при с. Върхари, с. Сърнево, с. Хаджидимитрово, с. Деветак и под самия гр. Созопол. В зората на развитието на тракийската култура също се придобиват все повече нови данни и редки находки. Такива са представени от новооткрития богат некропол от бронзовата епоха край ямболското село Бояново и от най-северозападните краища на България – село Балей, Видинско.

Разнообразието на находките от Античността е най-голямо. Тук виждаме следите от първите металургични дейности по нашите земи, открити в рудниците на Ада тепе, Крумовградско. Налице са гробните дарове от най-старата елинска колония по западния бряг на Понта – Аполония, днес Созопол. Огромен и много впечатляващ комплекс представляват изделията, някои от тях произведения на изкуството, от римските градове в Тракия – теракотни фигури от Филипопол, култови предмети от Сердика и Анхиало. Този период на най-силен разцвет в историята ни предоставя и великолепни артефакти от гробните комплекси – монетни съкровища, златни пръстени, обеци и други накити от могилите в Сливенско и Чирпанско.

С подобаващи находки са представени и археологическите комплекси от късната античност – крепости и селища от Пещера, Самоковския край и Малкотърновско. Сериозен акцент на експозицията са ранните християнски храмове и техните реликви. Сред тях се открояват стенописите от ранновизантийската базилика в гр. Бяла и нашумелите открития, свързани с култа към Св. Йоан Предтеча, от о. Св. Иван край Созопол.

И във витрините, отделени за средновековната епоха, има голямо разнообразие. Освен традиционно силните находки от българските столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, в „Българска археология 2010” виждаме множество разнообразни предмети на бита, оръжия и цели монетни съкровища от средновековните твърдини Перперикон, Кастрици, Калиакра, както и прекрасни комплекти от сребърни и златни накити и великолепни керамични съдове от некрополите при с. Топола и от самата столица Велико Търново.

С ІV-та Национална археологическа изложба „Българска археология 2010” реално завършва археологическата кампания за изтеклата година. Чрез тази богата и атрактивна експозиция археологическата общност в България гордо представя пред обществото плодовете на своя труд и доказва за пореден път, че носи огромна част от отговорността за изследването, социализирането и опазването на културното наследство на българите.

Гл.ас. д-р Здравко Димитров
Куратор на изложбата

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн