BG / EN
Начало » Новини » Новини » 50-та юбилейна Национална археологическа конференция
50-та юбилейна Национална археологическа конференция

01.06.2011

От 26-ти до 28-ми май 2011 г. в София се проведе 50-та Национална археологическа конференция. Най-голямото научно събитие в археологията тази година бе под патронажа на кмета на града г-жа Йорданка Фъндъкова. Освен столична община, партньор в организирането на конференцията бе и СУ „Св. Климент Охридски”. Заседанията се проведоха в аулата на ректората. Присъстваха учени археолози, историци и епиграфи от НАИМ-БАН, от университети и музеите от цялата страна.

Конференцията бе открита със слово на директора на Националния археологически институт с музей доц. Людмил Вагалински. Своите поздравления и приветствия към учените поднесоха кметът на София г-жа Йорданка Фъндъкова, министърът на образованието, науката и спорта проф. Сергей Игнатов и зам. министърът на културата д-р Тодор Чобанов.
Научните доклади по традиция се презентираха в хронологичен ред през първите два дни на конференцията. Бяха показани най-новите открития на теренната археология от територията на цялата страна. Последният ден се проведе научна екскурзия в която участниците в конференцията имаха възможността да се запознаят с част от по-значимите паметници на културата на територията на София: Кремиковският манастир, Драгалевският манастир, Боянската църква и базиликата „Св. София”.

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн