BG / EN
Начало » Новини » Новини » Открита за посещения е изложба “Aз писах”
Открита за посещения е изложба “Aз писах”

08.07.2011
В сградата на НАИМ при БАН (вход откъм площад “Атанас Буров”) – откриване от 18.00 часа на 5 юли 2011 г., 97 паметника в 14 витрини, постери с множество цветни фотоса и обяснителни текстове към тях; Каталог на изложбата от 40 страници на английски език с цветни илюстрации.

Организатор: НАИМ при БАН с участието на 9 други музеи от страната със съдействието на Столична община

Куратор: доц. д-р Коста Хаджиев

За посещения: от 6 юли 2011 г. до 30 септември 2011 г.

Изложбата е част от програмата на ХХІІ Конгрес по византинистика, който ще се проведе в София от 22 до 27 август 2011 г. В тържественото откриване взеха участие Тодор Чобанов – зам.-министър на културата и Христо Ангеличин, зам.-кмет на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”.С временната експозиция се представят важни археологически извори, свързани с писмеността по българските земи, някои от които са малко познати за широката публика. Надписите са изпълнени върху камък, керамика, метал, дърво, тъкани, злато и стенописи. Използвани са също преписи и фотографии на оригинални паметници.

В изложбата може да се видят средновековни надписи на гръцки, латински и български език. Сред тях е и Битолския надпис на цар Иван Владислав от 1015-1016 г., в който владетеля е наречен “самодържец български”, а градът е “укрепен за защита на българите”. Изложени са печати, монети, пръстени-печати на български царе и велможи. В средновековна България грамотността е била повод за гордост и многобройните паметници доказват, че пишещите хора са били значителен процент от различните слоеве на селението.Изложбата е съставена от НАИМ при БАН със съдействието на Националния исторически музей – София, Регионалните исторически музеи в Русе, Силистра, Шумен, Перник, Варна, Исторически музей – Провадия, Архитектурно-исторически резерват – Плиска, Археологически музей – Велики Преслав и Столична община.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн