BG / EN
Начало » Новини » Новини » Проект „София-Сердика-Средец-културна столица на Европа 2019. Принос към проучване и популяризиране на културното й наследство”
Проект „София-Сердика-Средец-културна столица на Европа 2019. Принос към проучване и популяризиране на културното й наследство”

23.09.2011

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките с подкрепата на програма „Култура” на Столична община изпълнява проект „София-Сердика-Средец-културна столица на Европа 2019. Принос към проучване и популяризиране на културното й наследство” с подцел „Приобщаване на учениците от втори клас към проблемите на КИН на столицата и страната”.

Проектът е първият по рода си в България, който превръща посетителите от пасивни зрители в активни участници при запознаването им с археологическото минало на българските земи. Проектът има за цел да запознае децата от втори клас на частните, общообразователните и специализираните училища в София с постоянната експозиция на най-стария музей в страната. Предвижда се децата да посетят музея и да бъдат запознати с постоянната му експозиция в рамките на 10-15 мин. След това ще бъдат поканени да изпълнят няколко лесни задачи, развиващи наблюдателността и познавателните способности в подготвената от нас тетрадка. Основните теми, развити в тетрадката, са: животът през праисторическата епоха, траките и Българската държава. Всяка тема е представена с по една задача, която да затвърди информацията от беседата. Предвидена е и страница за рисунка на експоната, направил най-голямо впечатление на ученика. Времетраенето на посещението ще бъде около 40-50 минути. Като подаръци от първото си посещение учениците ще получат грамота за успешно завършен първи урок по археология, значка на музея и тетрадката, която са попълвали, а най-активните сред тях и книги с историческа насоченост.Проектът е подготвен от екип на НАИМ-БАН под ръководството на д-р Красимира Карадимитрова. Партньор е Нов български университет. Времетраенето му е в рамките на първия учебен срок на настоящата учебна година. Предвижда се музеят да бъде посетен от 1500 деца. Проектът е първи по рода си в страната и най-мащабният проект за посещение на ученици на археологическа експозиция.

Официалното откриване на тази подцел е планирано за 28.09.2011 г. от 11 часа в Централната зала на Националния археологически музей – БАН, пл. „Ат. Буров” № 1.

Издания
Известия на Националния археологически институт
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн