BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба „Археология и бизнес в партньорство”
Изложба „Археология и бизнес в партньорство”

27.01.2012
Националният археологически институт и музей при БАН и Болкан Минерал енд Майнинг ЕАД представят резултатите от проекта за проучване на древния златодобивен рудник Ада Тепе от късната бронзова и ранната желязна епоха.

Можете да посетите изложбата в Централна зала на Националния археологически институт и музей при БАН, от 10.00 до 17.00 часа (25 януари до 11 март 2012 г.)

През последните няколко години името на хълма Ада тепе до съвременния Крумовград се споменава често в публичното пространство. От една страна, то стана известно с геоложките проучвания и регистрация на търговско откритие от фирмата „Болкан Минерал енд Майнинг" ЕАД (БММ ЕАД) на златно находище „Хан Крум". От друга страна, Ада тепе се прочу с археологическите открития, направени в периода 2001-2011 година на върха.

Ада тепе е пример как модерният рудодобив и опазването на културното наследство могат да съжителстват и да дадат продуктивен резултат, когато има конструктивен диалог и разбиране от двете страни.

Националният археологически институт и музей при Българската академия на науките и „Болкан Минерал енд Майнинг" ЕАД показват на практика какви са пътищата, по които бизнес и археология могат да вървят заедно и да си сътрудничат. Историята на археологическите проучвания на Ада тепе води своето начало още от 2001 г. В периода 2001-2006 г. на върха се проучва малко тракийско светилище. През 2005 г. започват първите проучвания на следите от стар златодобив, откривани по склоновете на върха. Те също са финансирани от БММ ЕАД. Три години по-късно българо-немски археологически екип прави нови открития по проект, подкрепен от немската научна фондация „Александър фон Хумболт". Установява се, че златодобив на върха е имало още в средата на II хил. пр. Хр. – времето на Микена и на Троя, което прави Ада тепе най-ранния известен до този момент златодобивен рудник в Европа.

От 2010 г. БММ ЕАД се ангажира с пълното проучване на стария златодобивен рудник на Ада тепе и с популяризирането на резултатите от спасителното му проучване. Днес проектът, финансиран от Болкан Минерал енд Майнинг, е най-големият проект за проучване на отделен археологически обект в България, финансиран от частна фирма. В тази изложба имаме удоволствието да ви представим резултатите, постигнати до края на 2011 година. Акцентът в нея е върху археологията и положителния пример за успешно партньорство с модерния бизнес, без чието участие и разбиране тези резултати нямаше да бъдат постигнати.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн