BG / EN
Начало » Новини » Новини » Публична лекция на д-р Киракос Димицас
Публична лекция на д-р Киракос Димицас

27.01.2012
Националният археологически институт с музей при БАН Ви кани на публична лекция на д-р Киракос Димицас. Лекцията е на тема „Изследване на структурата на „Св. София“ и опит за възстановка на първичния вид на купола“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ-БАН на 15.02.2012 г. от 11.00 ч.

Д-р Киракос Димицас е архитект-реставратор с докторска степен от Университета във Флоренция, Италия. В продължение на 35 години той е бил преподавател по реставрация в Тракийския университет „Демокрит“ в Комотини, Гърция. Д-р Димицас се е занимавал с реставрирането на древни паметници и възстановяването на сгради от различни археологически периоди в Египет, Сирия, Етиопия, Малта, Италия, Гърция, Турция и др. Съвместно с италианските професори Roberto Di Stefano и Salvatore Di Pasquale, той е работил по реставрацията на редица известни архитектурни шедьоври, като „Магна Греция“ в Италия и някои по-известни църкви в Тоскана, напр. катедралата Санта Мария дел Фиоре.

Д-р Димицас е специалист по църковни куполи, като този конструиран от Филипо Брунелески в катедралата Санта Мария дел Фиоре и византийските куполи на църквите в Константинопол и по-специално на прочутата катедрала „Света София”.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн