BG / EN
Начало » Новини » Новини » Конференция “120 години българо-френски археологически разкопки”
Конференция “120 години българо-френски археологически разкопки”

17.03.2012
Националният археологически институт с музей при БАН и Френският институт в България организират конференция, посветена на съвместните българо-френски разкопки в България. Конференцията ще се проведе на 21 март 2012 г. (сряда) от 18.30 ч. в Националния археологически музей в София, пл. “Атанас Буров” 1.

Вече близо един век в България се реализират многобройни археологически разкопки в рамките на съвместното й сътрудничество с Франция. В момента има три големи съвместни археологически проучвания, които са признати от френските власти и се подпомагат от френското Министерство на външните работи – в пещерата Козарника (палеолитни пещерни обиталища на над 1,5 милиона години), в долината на р. Струма (раннонеолитното селище Ковачево) и в Созопол (разкопки на територията на древногръцкия град Аполония Понтика).

Организираната на 21 март 2012 г. конференция е под патронажа на Негово превъзходителство Филип Отие, посланик на Франция в България, и проф. д.и.н. Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката на Република България. Конференцията има за цел да представи съвместните българо-френските разкопки в България, както и да привлече общественото внимание към това значително и ползотворно сътрудничество с дълги традиции, но и с обещаващо бъдеще.

За повече информация вижте програмата на конференцията.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн