BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба на Група 9 „Словото на изкуството – изкуството на словото”
Изложба на Група 9 „Словото на изкуството – изкуството на словото”

02.05.2012
Националният археологически институт и музей при БАН и художниците дърворезбари от Група 9 представят изложбата „Словото на изкуството – изкуството на словото”. Откриването ще бъде на 2 май от 18.00 часа в Централната зала на Националния археологически музей, а изложбата ще бъде едно от събитията в европейската инициатива „Нощ на музеите”.

Изложбата е част от националната инициатива „Словото на изкуството – изкуството на словото” и представя творби от дърво на художниците дърворезбари от Група 9. Проектът е обвързан с 250-годишнината от създаването на „История славянобългарская” от Свети Паисий Хилендарски и началото на Българското възраждане, подкрепен е от НАИМ-БАН и историческите, археологическите и етнографските музеи в Пловдив, Варна, Бургас, Балчик, градовете, където ще бъде експонирана изложбата.

С творбите си авторите показват как вербалното може да бъде интерпретирано чрез визуалното, откривайки допирната точка между словесния език и „езика” на дървото. Художниците дърворезбари се опитват да обхванат цялата история на българската словесност от глаголическата и кирилската азбука до съвременния разговорен език.

Можете да посетите изложбата в Централна зала на Националния археологически институт и музей при БАН, от 10.00 до 18.00 часа от 2 май до 19 май 2012 г.

Издания
Годишник на Националния археологически музей
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн