BG / EN
Начало » Новини » Новини » "В търсене на първите европейци" – две лекции под патронажа на Председателя на Българската академия на науките, Академик Никола Съботинов
"В търсене на първите европейци" – две лекции под патронажа на Председателя на Българската академия на науките, Академик Никола Съботинов

14.05.2012
Националният археологически институт с музей при БАН Ви кани да присъствате на две лекции под надслов "В търсене на първите европейци". Събитието се провежда под патронажа на Председателя на Българската академия на науките, Академик Никола Съботинов.

Първата лекция е на гостуващия професор от Русия, дин Вячеслав Евгениевич Щелинский (Институт за история на материалната култура при РАН в Санкт-Петербург) на тема „Раннепалеолитические стоянки Таманского полуострова (Приазовье): K вопросу о древнейших индустриях Европы” и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ-БАН, гр. София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу президентството) на 23 май 2012 г. от 11.00 ч.

Професор Вячеслав Евгениевич Щелинский е доктор на историческите науки, ръководител на експериментално-трасологическата лаборатория в Института за история на материалната култура при РАН в Санкт-Петербург. Проф. Щелинский е авторитетен изследовател на ранния и средния палеолит на територията на Русия и автор на важни разработки в областта на трасологическия/функционален анализ на артефакти от палеолита. Той е най-последователния ученик и сподвижник на създателя на революционния трасологически метод в проучването на праисторическите сечива – С. А. Семëнов.

В. E. Щелинский провежда дългогодишни проучвания в единствената пещера със скална живопис в Русия – Капова пещера в южен Урал. През последните години изследва изключително важни открити селища от ранния палеолит на Таманския полуостров (Азовско море), които предоставят едни от най-древните в Европа каменни индустрии, създадени от човека.

Втората лекция е на проф. д-р Николай Спасов (Директор на Националния природонаучен музей при БАН) на тема „От последните хоминиди до първите хора в Европа”. Лекцията ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ-БАН на 23 май 2012 г. от 12.00 ч.

Професор д-р Николай Спасов е директор на Националния природонаучен музей при БАН и автор на над 170 научни публикации в областта на еволюцията на наземната мегафауна, таксономията, морфологията, палеонтологията и археозоологията на Macromammalia, еволюцията на поведението на гръбначните животн, екологията на хищниците (Carnivora) и опазването на гръбначната фауна.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн