BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба на каменни паметници от фонда на НАИМ-БАН в новата метростанция „Сердика II”
Изложба на каменни паметници от фонда на НАИМ-БАН в новата метростанция „Сердика II”

31.08.2012
Националният археологически институт с музей при БАН представя находки от римска Сердика във временна изложба разположена в новата метростанция „Сердика II”. Показани са каменни паметници от фонда на НАИМ-БАН. Те са от големия античен град Сердика и са открити на различни места в него.

В изложбата са представени няколко архитектурни детайли като мраморни капители от II век и мраморна колона с надпис на латински език за възстановяването на водопровода в Сердика през 580 г.; оброчни плочки от II-III век с изображения на Херос, Пан, Артемида и Митра; статуетка на Кибела с гръцки надпис от II век; фрагмент от ваза с релефна украса от III век; бюст на мъж, тип Палиатус от II век, мраморен релеф с изображение на градската порта на Сердика от II век и др.

Освен каменните паметници в изложбата сa представени графични реконструкции на северната порта на Сердика и на фасадата на представителната  римска града, разкрита при строежа на хотел Шератон. Снимки показват дългото археологическото проучване на античния град, започнало още в началото на миналия век. Чрез фотоси са показани и най-интересните находки от Сердика, които са част от основната експозиция на Националния археологически музей – бронзова глава с позлата от статуя на Аполон от II век и известната плоча-афиш, представяща цирковите представления в Сердика.

Куратор на изложбата в новата метростанция „Сердика II” е гл. ас. д-р Красимира Карадимитрова, а координатор е Кръстю Чукалев от НАИМ-БАН.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн