BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се XXII Международен Лимес конгрес в град Русе
Откри се XXII Международен Лимес конгрес в град Русе

06.09.2012
В град Русе (римския град Sexaginta Prista) започна XXII Международен Лимес конгрес. Той ще се проведе от 6 до 11 септември в красивата и наскоро реновирана сграда на Доходното здание, което е разположено в самия център на Русе. В конгреса ще участват над 300 археолози от цял свят. За първи път в България се организира форум от такъв характер. Организатори са Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) и Община Русе. Почетен патрон е премиерът на Република България г-н Бойко Борисов, а председател на Организационния комитет е директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Людмил Вагалински.
 
Лимес конгресите се провеждат от 1948 година насам през три години и са посветени на границите на Римската империя, простирала се върху три континента. Работата на участниците в конгреса е съсредоточена в няколко паралелни заседания и сесии, посветени на различни аспекти от римската археология. Повече информация относно програмата на Лимес конгреса може да откриете тук. Вижте също и резюмета на докладите на конгреса и програмата на постерна сесия.
 
Специално за Лимес конгреса НАИМ-БАН издаде сборник със статии на деветнадесет български учени – археолози, нумизмати и историци, които обобщават резултатите от дългосрочните проучвания (главно археологически) на Долнодунавската римска граница (I – VI в.).

Ще бъде открита и изложба с експонати, открити в различни римски обекти от българския Дунавски лимес. След Лимес конгреса изложбата ще бъде експонирана в няколко български музея.
 
Пълна информация за провеждания XXII Международен Лимес конгрес ще откриете на www.limes2012.naim.bg.
 
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн