BG / EN
Начало » Новини » Новини » Проведе се XXII Международен Лимес конгрес в град Русе
Проведе се XXII Международен Лимес конгрес в град Русе

03.10.2012
От 6 до 11 септември тази година се проведе XXII Международен Лимес конгрес, на който България за първи път беше домакин. Научните сесии бяха организирани в изцяло обновената сграда на „Доходното здание“ в град Русе. В конгреса взеха участие 300 учени от 30 държави: Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Република Хърватия, Република Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Израел, Италия, Йордания, Лихтенщайн, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Великобритания, САЩ. 
 
В рамките на четири дни в четири паралелни сесии бяха изнесени доклади, чиито теми засягаха различни проблеми, свързани с римския лимес: гранични укрепления; разположение на военните части по границите на Римската империя; свидетелства за присъствието на ветерани по границите; въоръжение; погребални практики; религия; локализирани по лимеса селища, пътища и развиваната в граничните райони търговия; границите като зона на взаимодействие между римския и варварския свят, както и проблема за създаването и развитието на различни културни зони от двете страни на лимеса. Специален акцент беше поставен и върху устройството и функционирането на римските граници от гледна точка на сведенията от античните извори. 
 
На конгреса бяха представени резултатите от най-новите археологически проучвания на легионни лагери, локализирани по трасето на римския лимес. Отделна сесия беше посветена на интердисциплинарни проучвания на обекти по граничната зона на империята.  
 
В първия ден на конгреса бяха изнесени доклади, разглеждащи различни проблеми на римския лимес в трасето, намиращо се на територията на днешен Израел. Докладите бяха включени в специална сесия, посветена на проф. Israel Roll, един от най-бележитите археолози на Израел, ръководител на разкопките в Mezad Tamar, Tel Yaoz, Apollonia-Arsuf (първоначално заедно с E. Ayalon, а после сам), на римския храм в Tel Kedesh (заедно с M. Fischer и A. Ovadiah) и автор на важни за римската археология на Израел монографии, студии и статии. Благодарение на отлично свършената от него теренна работа обектът Apollonia-Arsuf е включен в списъка на UNESCO като крепост на кръстоносците със статут на световно културно наследство.
 
В научната програма на XXII Международен Лимес конгрес беше предвидена и отделна сесия, на която бяха разгледани бъдещите предизвикателства пред възможността археологически обекти по границите на Римската империя да получат статут на обекти на световното културно наследство, както и да послужат за пример при популяризирането на основните изисквания на UNESCO за развитието на понятието за световно културно наследство. 
 
Специална сесия включваше 43 постера, съдържащи текстов и снимков материал от най-новите проучвания на обекти по римския лимес, както и информация, представяща различни проблеми от живота по трасето на римските имперски граници.
 
На конгреса бяха представени кандидатурите на градовете-домакини на следващите два Лимес конгреса. XXIII Лимес конгрес ще бъде проведен през 2015 г. в град Инголщат, Германия, а град Рабат, Мароко, ще бъде домакин на XXIV Лимес конгрес през 2018 г.
 
Както научните сесии, така и екскурзиите, предвидени в програмата на конгреса, бяха организирани и проведени на изключително високо ниво, за което красноречиво говорят и получените отзиви на участниците в конгреса:
 
Jürgen Trumm, Dr. phil., Leiter Ausgrabungen Vindonissa:
XXII Лимес конгрес беше чудесен, с перфектна организация и изумителната българска гостоприемност.

Prof. Dr. C. Sebastian Sommer, Landeskonservator, Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege:
Още веднъж бих искал много да благодаря на Вас и Вашите екипи. Конгресът беше наистина чудесен и всички прекарахме много добре. 
Ние бяхме и сме горди от възможността да присъстваме и да вземем участие в тази конференция.
Уверявам Ви от името на всички участници в конференцията: беше полезна, научна, прекрасна конференция.
Бяхме изключително впечатлени от обектите, които ни показахте, от работата по тях и от местата, където се намират тези обекти, било то тракийски, римски, късноримски или български, или свързани „само” с по-близката история.
Всички напускаме гостоприемна България и площада, тук в Русе, с радостната му атмосфера, с която свикнахме толкова лесно, като съжаляваме, че не можем да останем по-дълго, да видим повече, да общуваме повече, да разберем повече и да се срещнем с повече хора.
 
Prof. David Breeze, Chairman of the International Limes Conferences:
Най-сърдечно Ви благодаря за организирането на такъв прекрасен Лимес конгрес. Много хора споделиха, че е бил най-добрият, на който някога са присъствали. Действително това събитие беше радостно, полезно и протече изключително гладко. Всичко мина добре и по график. Сесиите бяха информативни, обектите – великолепни, дамите от Организационния комитет работиха много ефективно. Всички ние бяхме впечатлени най-вече от голямата Ви сърдечност и гостоприемство, както и от голямата сърдечност и гостоприемство на българите. Накратко, това беше събитие, което никога няма да забравим.
 
Ivan Radman-Livaja, PhD senior curator, Greek and Roman Department, Archaeological Museum in Zagreb, Croatia:
Искам да Ви благодаря и да Ви поздравя за свършената от Вас работа! Всички прекарахме чудесно в Русе, беше прекрасен конгрес!

Glenn Bugh, Chair of the Managing Committee, American Research Center in Sofia:
С настоящето искам да изразя своята признателност за чудесната конференция и прекрасното гостоприемство по време на наскоро проведения Лимес конгрес в Русе. Екскурзиите бяха отлично подбрани и екипът винаги беше в помощ. Знам колко е трудно да се развеждат толкова големи групи хора по различни обекти. Отново Ви благодаря.  

Dr. Branka Migotti, Director, The Archaeology Division, Croatian Academy of Sciences and Arts:
Не съм ласкател по природа, но не мога да не изкажа отново похвала, която вероятно сте чували много пъти по време на конгреса от различни хора: организацията беше чудесна. 

Dr. Phil. Snezana Golubovic M.A., Archaeological Institute, Serbian Academy for Science and Arts:
Трябва ли отново да ти повторя, че всичко е било отлично, и че ти, както винаги, си бил чудесен – нищо друго не съм очаквала от теб, но все пак още веднъж от името на целия ни екип да благодарим за всичко. Наистина ни достави удоволствие – отлична организация, прекрасни домакини, чудесни колеги, с които можахме да обменим опит, храна. Също искам да подчертая колко са чудесни обектите и колко сме щастливи, че можахме да посетим толкова много места. Много ти благодаря за всичко. Много поздрави на всички колеги от Института. 

Dr. Sonja Katarina Jilek, Institut für Geschichte, Universität Wien:
Много, много благодаря на Вас и Вашите колеги за този отлично организиран и проведен Лимес конгрес, който за мен и със сигурност за много други ще остане като най-добър спомен!! Град Русе и мястото на провеждане бяха перфектно подбрани за нашия конгрес, а българското гостоприемство – както и в хотелите и заведенията освен самата организация – впечатляващо. Благодаря също за прекрасните екскурзии с много весели моменти до отделните обекти по Дунавския лимес. Зарадва ме също да видя сред участниците толкова много млади хора, които трябва някога да продължат нашата работа. Докладите и постерите бяха интересни и беше много хубаво да се чуят толкова много презентации за Долнодунавския лимес.

Dr. S. Thomas Parker, North Carolina State University:
Всички вие заслужавате голямо уважение за организирането на такъв успешен конгрес тази година. Всички свършихте наистина прекрасна работа и самият аз като участвал в организацията на Лимес конгрес (Йордания, 2000 г.), напълно оценявам колко много работа е положена, за да се направи това.

Ao. Univ. Prof. Dr. Andreas Schwarcz, Institut für Österreichische Geschichtsforschung Universität Wien:
Искра и аз бихме искали още веднъж сърдечно да Ви поздравим за превъзходната организация и огромната работа, която Вие и Вашите колеги свършихте с провеждането на този Лимес конгрес. Всичко беше перфектно организирано, беше един прекрасен конгрес с чудесни запомнящи се екскурзии, които запознаха много наши колеги със страната и хората. Освен това трябва и следва да се отдаде дължимото признание и да се благодари на искрените грижи на всички, включени в конгреса.  

Ulla Lund Hansen, docent, dr. phil. habil. Senior Ass. Professor, Saxo Institute, dep. of Archaeology University of Copenhagen:
Конгресът беше великолепно организиран, за всичко беше помислено. Всички знаем, че сте отделили много време за тази подготовка.

Dr. Zsolt Visy, Head of the Archaeological Department at the University of Pécs, Hungary:
Уважаеми Людмил, благодаря Ви отново за свършената от Вас работа и енергичност! Поздравявам Ви за перфектната организация на прекрасния Лимес конгрес. Надявам се, че това събитие ще даде нов тласък на проучването на римския лимес в България!

Dr. Fraser Hunter, Principal Curator, Iron Age and Roman Collections Scottish History & Archaeology National Museums Scotland:
Пиша Ви, за да изразя благодарността си за Вашите усилия за провеждането на един чудесен конгрес. Беше радостно събитие, с отлична организация, чудесни дискусии и наистина добри екскурзии до обектите. Ще се запомни дълго време, като вече постави началото на редица полезни контакти и предостави много полезна информация. Надявам се да имам възможност да се върна в България след това прекрасно запознаване с нея.
 
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн