BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложбата „Комуникации и търговия в римските провинции на Балканите“ показва експонати от фондовете на НАИМ-БАН
Изложбата „Комуникации и търговия в римските провинции на Балканите“ показва експонати от фондовете на НАИМ-БАН

30.10.2012
Под заглавието „Комуникации и търговия в римските провинции на Балканите“ Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) в сътрудничество с Американския научен център в София (АНЦС) представят специална изложба, посветена на ежедневието на римляните, средствата им за комуникация и транспорт, както и производството и консумацията на стоки – от вино и подправки до бижута и парфюми. Куратор на изложбата е професор Ерик Де Сена, директор на АНЦС.

Идеята за изложбата е породена от конференцията „Комуникации и търговия на Балканите от Александър Велики до Александър Батенберг“, чийто домакин е АНЦС.

От 25 октомври 2012 г. посетителите на Националния археологически музей ще могат да видят изключително оригинални експонати от фондовете на НАИМ-БАН. Изложбата представя различни аспекти от всекидневния живот в римските провинции на Балканите, а основен акцент в нея са експонатите, които представят живота в днешните български земи през римската епоха (I-III в.). Експонатите показват богатата материална култура на хората, обитавали римските провинции Тракия, Мизия, Долна и Горна Мизия и Македония.

В изложбата са показани интересни и рядко показвани експонати като монетното съкровище от ауреуси от I-II в. от село Стакевци, Белоградчишко; монетно съкровище от 12 сребърни и бронзови монети намерено край град Балчик, Варненско; оброчни плочки с изображения на различни олимпийски богове като Зевс и Хермес; оброчни плочки на римски богове, като Плутон, бог на подземния свят, Меркурий, бог на търговията; архитектурни елементи от античната вила Армира; милиардна колона от Пловдив; великолепни образци на римската бронзова пластика и много други.

Представени са и наскоро постъпили находки във фондовете на НАИМ-БАН като златните накити открити в саркофага в „Райкова“ могила край село Стройно, община Елхово от края на I – началото на II в. Накитите се състоят от два масивни златни пръстена с геми; три изящни огърлици, чифт обеци, лунула и две златни мъниста. Върху едната гема от пръстена е изобразена Деметра, богиня на земеделието и на зараждащия се живот, пазителката на брака и на свещения съюз, а върху другата тракийският певец и музикант Орфей.

Изложбата е осъществена от екип на НАИМ-БАН с ръководител доц. д-р Мария Рехо, Павлина Илиева, Мирослава Доткова, Красимир Георгиев, гл. ас. д-р Здравко Димитров, Катя Меламед, Мария Тасева, Кръстю Чукалев и гл. ас. д-р Георги Иванов, в сътрудничество с екипа на АНЦС с ръководител професор Ерик Де Сена.

Изложбата е реализирана с помощта на фондация „Америка за България“.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн