BG / EN
Начало » Новини » Новини » Новооткритото тракийско златно съкровище в Голямата (Омуртагова) могила край с. Свещари в НАИМ-БАН
Новооткритото тракийско златно съкровище в Голямата (Омуртагова) могила край с. Свещари в НАИМ-БАН

14.11.2012

Златното съкровище бе открито на 7 ноември 2012 г. от археологическия екип с ръководител доц. д-р Диана Гергова от Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) при проучването на най-голямата могила от некропола в националния археологически резерват „Сборяново“ при село Свещари, община Исперих – Голямата (Омуртагова) могила.

Съкровището е било поставено в дървено сандъче и вероятно представлява гробен дар при погребението на изтъкнат гетски владетел. То се състои от желязна юзда, начелник с конска глава, апликации за конска сбруя с изображения на богиня и множество златни накити – диадема, гривни и мъниста. Датира се в края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр., когато е апогеят на Гетската държава.

Веднага след теренното проучване, при засилени мерки за сигурност, златното съкровище бе пренесено в Националния археологически музей. Откритието на съкровището предизвика голям научен, обществен и медиен инерес у нас и в чужбина. На 11 ноември 2012 г. министър-председателят г-н Бойко Борисов, придружен от министрите Симеон Дянков, Вежди Рашидов и Сергей Игнатов, посетиха Националния археологически музей, за да разгледат златното съкровище преди то да бъде изложено в постоянната експозиция на музея.

     

Новооткритото тракийско златно съкровище бе представено от откривателя доц. д-р Диана Гергова, зам-директора на НАИМ-БАН доц. д-р Мария Рехо и г-жа Павлина Илиева, ръководител на отдел Фондове. Бяха обещани финансови средства за бъдещите проучвания на могилата, както и закупуването на георадар за НАИМ-БАН. Предложено бе съкровището да участва в изложбата, която ще се организира през 2014 г. в най-големия национален музей на Франция – музея Лувър. Репортажи от представянето на съкровището може да гледате на страниците на телевизии bTV и БНТ 1.

Новооткритото тракийско златно съкровище ще бъде представено на пресконференция в сряда, 14 ноември 2012 г., от 11:00 часа в Националния археологически институт с музей при БАН преди да бъде изложено в постоянната експозиция на музея.

 

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн