BG / EN
Начало » Новини » Новини » Тракийското златно съкровище от Голямата (Омуртагова) могила край с. Свещари бе експонирано в Националния археологически музей
Тракийското златно съкровище от Голямата (Омуртагова) могила край с. Свещари бе експонирано в Националния археологически музей

15.11.2012
На 14 ноември 2012 год. в Националния археологически музей се проведе пресконференция, на която бе официално представено новооткритото тракийско златно съкровище от Голямата (Омуртагова) могила край с. Свещари. Съкровището бе представено от откривателя доц. д-р Диана Гергова, ръководител на археологическия екип от НАИМ-БАН, проучващ най-голямата могила от некропола в Националния археологически резерват „Сборяново“ при село Свещари, община Исперих. Участие в пресконференцията взеха директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Людмил Вагалински и зам-директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Бони Петрунова. 
 
Поради силния интерес към съкровището пресконференцията се проведе в голямата централна зала на Националния археологически музей. В пълната зала освен представители на медиите имаше много колеги археолози и историци, както и граждани, желаещи първи да разгледат интересната археологическа находка.
 
Доц. Гергова представи дългогодишните проучвания в Националния археологически резерват „Сборяново“ и разказа за откриването на тракийско златно съкровище в Голямата (Омуртагова) могила. Откриването му е станало вечерта на 7 ноември 2012 г. в насипа на могилата, затова се е наложило екипът, ръководен от доц. Гергова, да продължи работата и през цялата нощ. Съкровището е открито в дървено сандъче. Тракийското златно съкровище се състои от диадема, четири многоспирални гривни, пръстен с образа на Ерос, копчета, начелник и апликации към конска сбруя, както и от желязна юзда. При пресяването на пръстта от могилния насип са открити множество миниатюрни златни нишки. Вероятно те са свидетелство, че накитите са били покрити със златотъкана фина материя. Съкровището е с общо тегло от над 1,8 кг. Предварително е датирано в края на ІV – началото на ІІІ век пр. Хр.
 
Според доц. Гергова съкровището е било поставено като дар за боговете в процеса на насипването на могилата, която вероятно е свързана с погребението на гетския владетел Котела. Доц. Гергова смята, че това е знак за ритуалите, които са извършвали гетите, за да позволят на техния владетел да се обезсмърти.
 
Откритото в Голямата (Омуртагова) могила златно съкровище е първото от 10 години насам, което постъпва във фонда на Националния археологически музей. Предметите от съкровището вече са изложени в постоянната експозиция на музея и очакват своите посетители.
 
Репортаж от пресконференцията може да гледате на уеб страницата на news.bg
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн