BG / EN
Начало » Новини » Новини » Скръбна вест
Скръбна вест

04.12.2012
На 18.11.2012 г. на 90 години почина Люба Огненова-Маринова.


Люба Огненова-Маринова
(1922-2012)


Люба Огненова-Маринова е родена на 17 юни 1922 г. в град Охрид. Завършва френското основно училище в Битоля през 1932 г., а след това учи класическа гимназия в Тирана, Албания. За една година тя изкарва кореспондентски курс в Рим. През 1946 г. завършва в СУ "Климент Охридски" специалност история – профил класическа археология. През 1948 г. е назначена като и.д. уредник на Шуменския музей, а в края на същата година Люба Огненова-Маринова постъпва на работа в Археологическия музей – София, в античния отдел. До 1983 г. Люба Огненова-Маринова работи в Археологическия институт и музей при БАН като старши научен сътрудник.

В своята научна кариера Люба Огненова-Маринова се налага като един от добрите български специалисти в областта на античната археология и история. Основна тема на научните ѝ интереси са културата на траките през I хилядолетие пр. Хр., историята на гръцките колонии по българското Черноморие и епиграфиката.

Люба Огненова-Маринова поставя началото на организирането и провеждането на подводните археологически проучвания по българското Черноморие. През 1961 г. тя става и първата жена – археолог-леководолаз и работи в Несебър заедно с проф. Велизар Велков. До 1983 г. Люба Огненова-Маринова е заместник ръководител на археологическите разкопки в Несебър и посвещава усилията си за проучване, документиране и популяризиране на трихилядолетното културно наследство на Месамбрия-Месемврия-Несебър.

Люба Огненова-Маринова е дългогодишен член на научните съвети при институтите по археология и тракология при БАН, на катедрата по археология при Софийския университет, където чете лекции по тракийска археология. Тя е член-кореспондент на Археологическия институт на ФРГ, на Френската школа в Атина и на Международната асоциация по епиграфика.

Люба Огненова-Маринова е автор на повече от 100 научни публикации. За изключителните научни приноси и обществена дейност тя е удостоена с орден "Кирил и Методии" II степен, медал "100 години БАН" и много други отличия.

Дълбок поклон пред паметта на Люба Огненова-Маринова – ученият, учителят и човекът.


Национален археологически институт и музей-БАН

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн