BG / EN
Начало » Новини » Новини » Проект „Археологическото наследство на Сердика – за нас и за децата ни” и издание „Западна порта на Сердика (арх. разкопки 2011/2012)”
Проект „Археологическото наследство на Сердика – за нас и за децата ни” и издание „Западна порта на Сердика (арх. разкопки 2011/2012)”

11.12.2012
Националният археологически институт с музей при БАН и Столична община ви канят на 11 декември 2012 г. от 12 ч. в сградата на Столична община, Зала 5, на представянето на резултатите от изпълнението на проекта „Археологическото наследство на Сердика – за нас и за децата ни!”, финансиран от Столична програма „Култура” и изданието „Западна порта на Сердика (археологически разкопки 2011/2012)”.
   
Изданието „Западна порта на Сердика (археологически разкопки 2011/2012)” с автори Андрей Аладжов, Илиана Борисова-Кацарова и Снежана Горянова, представя историята на археологическото проучване на обекта „Западна порта на Сердика”. За първи път той е проучван в периода 1975-1980 г. под ръководството на проф. Магдалина Станчева. Тогава е проучена портата със северната привратна кула, крепостната стена северно от нея, триъгълната кула, проследена е протейхизмата и е разкрита сграда извън стените, вероятно митница. Разкрити са следи от обитаване през Средните векове и османското владичество.

В изданието са представени и съвременните проучвания на „Западна порта на Сердика”. През 2011 г. археологическото проучване е подновено под ръководството на Илиана Борисова-Кацарова и Андрей Аладжов, а финансирането е осъществено по програма „Култура 2011” на Столична община. През 2012 г. проучването отново е финансирано по проект Столична програма „Култура”. Археологическите проучвания са проведени от екип в състав гл. ас. д-р Андрей Аладжов, ръководител (НАИМ-БАН), гл. ас. д-р Илияна Борисова-Кацарова, ръководител (Софийски университет „Св. Климент Охридски“), Снежана Горянова, заместник ръководител (НАИМ-БАН), д-р Надежда Кирова-Йовчева (Общински културен институт „Музей за история на София“), гл. ас. д-р Йордан Гатев (НАИМ-БАН), д-р Александър Станев и гл. ас. д-р Евгения Коматарова-Балинова (НАИМ-БАН). Проучени са пластове от времето на построяване на крепостта и по-рано, до началото на VІІ век, когато античният град загива. Разкрит е напълно комплексът на Западната порта на Сердика, елементи от уличната мрежа – главната улица с посока Изток-Запад с прилежащите водопровод и канализация, както и комплексите от помещения, намиращи се в непосредствена близост до вътрешното лице на крепостната стена. В изданието са представени археологическите следи на градоустройствените промени на римска Сердика, от първите градежи до късноримското строителство.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн