BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба „Деултум градът на римските императори“ в НАИМ-БАН
Изложба „Деултум градът на римските императори“ в НАИМ-БАН

14.12.2012
Националният археологически институт с музей при БАН и Исторически музей Средец представят изложбата „Деултум градът на римските императори“, посветена на археологическите проучвания на римския град Деултум в Националния археологически резерват „Деултум – Дебелт“. В изложбата са представени интересни и рядко показвани експонати от фондовете на  Исторически музей – Средец и НАИМ-БАН.

Римската Colonia Flavia Pacis Deultemsium е основана през 70 година по време на управлението на император Веспасиан, като селище на ветерани от VIII Августов легион на територията между езерата Бургаско и Мандренско.

В изложбата са представени експонати, които показват различни аспекти от живота в римската колония Деултум, като бронзовата глава от статуя на император Септимий Север, колективната гробна находка от стригили и антропоморфен балсамарий с изображение на Пан, Силен и Дионис,  керамични и стъклени съдове, накити, лампи, монети от нумизматичния фонд на НАИМ-БАН и др. Част от експонатите в изложбата са от продължителните археологически проучвания в Националния археологически резерват „Деултум – Дебелт“. Първите сведения за  Деултум дават преди сто и тридесет години братя Шкорпил. През следващите десетилетия многобройни паметници постъпват в музейни сбирки и частни колекции. Находките от Деултум залягат в основата на археологическото дружество, а по-късно – на Народния музей в гр. Бургас.

Истинското и мащабно археологическо проучване в района започва през 1980 г. Първият ръководител на разкопките е Стефан Дамянов, завеждащ отдел „Антична археология“ в Националния исторически музей – София.  В периода до 1989 г. в проучванията вземат участие Тотко Стоянов, Петър Балабанов, Цоня Дражева, Петя Кияшкина, И. Бонева, Мария Балболова. През тези години са проучени редица антични и средновековни обекти в границите на строителната площадка на строящия се наблизо металургичен комбинат.

От 1986 г. се слага началото на системни разкопки на територията на римската колония Деултум. Те заемат площ от над 400 дка, като на места античните сгради и съоръжения са запазени до 6 м височина. До 1991 г. се проучват останките на късноантичната източна порта, градската чешма и декуманус максимус, както и  на  част от императорските терми. Над развалините на градските структури от ІІІ век са документирани строежите в града от времето на ранното християнство, а над тях – останки от жилища и съоръжения от късната античност и ранното Средновековие.

След внезапната смърт на Стефан Дамянов разкопките продължават под ръководството на Петър Балабанов, а след това – на Цоня Дражева.

През 2003 година години е сформиран нов проучвателски екип под научното ръководството на Людмил Вагалински. През изминалите от тогава години продължава проучването на термите с ръководител Красимира Костова; на уличната мрежа на римския Деултум с ръководител Христо Прешленов; на античните отбранителни структури на града с ръководител Людмил Вагалински; на скалните некрополи с ръководител Иво Д. Чолаков и на останките на тракийския град с ръководител Петър Балабанов.

В границите на създадения през 1988 г. Национален археологически резерват „Деултум – Дебелт“ и неговите охранни територии до момента са документирани над 25 археологически обекта, датирани от праисторията до късното средновековие. Това дава основание да се оцени района на село Дебелт като един от най-перспективните за археологически проучвания и културен туризъм в страната.

Откриването на изложбата „Деултум градът на римските императори“ ще се състои на 14 декември 2012 г. от 18.00 ч. в Националния археологически музей, площад Атанас Буров № 1. Изложбата ще бъде отворена за посетители от 14 декември 2012 г. до 14 март 2013 г.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн