BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се изложбата „Деултум градът на римските императори“ в НАИМ-БАН
Откри се изложбата „Деултум градът на римските императори“ в НАИМ-БАН

20.12.2012
На 14 декември 2012 г. официално бе открита изложбата „Деултум градът на римските императори“ в Националния археологически музей. Изложбата се осъществи в сътрудничество между НАИМ-БАН и Историческия музей в град Средец. На откриването й в голямата централна зала на Националния археологически музей присъстваха г-н Иван Жабов, кмет на град Средец, и д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" на Столична община. В пълната зала освен представители на медиите имаше много колеги археолози и историци,както и граждани, желаещи първи да разгледатизложбата.

Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ-БАН и гл. научен ръководител на археологическите проучвания в Национален археологически резерват „Античен и средновековен град Деултум-Дебелт“, откри изложбата и представи дългогодишните археологическите проучвания в археологическия резерват. Кураторът на изложбата и директор на Исторически музей Средец Красимира Костова запозна посетителите на изложбата с историята на Деултум като колония на римски ветерани от VІІІ Августов легион (legio VIII Augusta).

Изложбата „Деултум градът на римските императори“ е експонирана в Залата за временни изложби на Националния археологически музей и съдържа 10 витрини с 53 експоната и 9 цветни постера. Тя представя експонати, показващи различни аспекти от живота в римската колония Деултум, като бронзовата глава от статуя на император Септимий Север, колективната гробна находка от стригили и антропоморфен балсамарий с изображение на Пан, Силен и Дионис, керамични и стъклени съдове, накити, лампи, монети от нумизматичния фонд на НАИМ-БАН и др. В постерите са представени археологическите проучвания в НАР „Деултум – Дебелт“; историята на Деултум, като колония на римски ветерани; разкопките на надгробната могила „Хеликон” и термите на Деултум; ловните игри и таврокатапсията в Деултум, богове от гръко-римския пантеон почитани в колонията; култът към римския император; бронзовата чаша на император Валент, открита в Деултум; изследванията,консервацията, реставрацията и реконструкцията на бронзовата глава и дясната ръка от статуя на Септимий Север попроект финансиран от Американския научен център в София с щедрата подкрепа на
Фондация Америка за България.

В създаването на изложбата участваха също доц. д-р Петър Балабанов (НБУ), доц. д-р Христо Прешленов (НАИМ-БАН), Добрина Харбалиева (ИМ Средец), инж. Петя Николова (реставрация на бронзовата глава), доц. д-р Мария Рехо, зам-директор на НАИМ-БАН, Павлина Илиева, д-р Петя Андреева, гл. ас. д-р Камен Бояджиев, Катя Меламед, гл. ас. д-р Мирослава Доткова, гл. ас. д-р Георги Иванов, Красимир Георгиев, Валентин Новаков и Кръстю Чукалев (НАИМ-БАН).

Изложбата „Деултум градът на римските императори“ може да посетите от 15 декември 2012 г. до 14 март 2013 г., всеки ден без понеделник от 10.00 до 17.00 часа в Залата за временни изложби на Националния археологически музей.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн