BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба „Възроденият монумент на Цар Освободител – Александър II“
Изложба „Възроденият монумент на Цар Освободител – Александър II“

22.01.2013
Под заглавието „Възроденият монумент на Цар Освободител – Александър II“ в Националния археологически музей Хуманитарната фондация на Андрей Скоч „Поколение“, Столична община и Камарата на строителите в България представят специална изложба, посветена на историята, реставрацията и консервацията на Паметника на Царя Освободител в София. Изложбата е посветена на 135-годишнината от Освобождението на България през 1878 г.

Паметникът на Царя Освободител е дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки и е издигнат през 1907 г. в чест на Освобождението на България като израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър II и като символ на българската свобода.

В над 300 фотоси и експонати, изложбата в Националния археологически музей разказва за Паметника на Царя Освободител в София и за извършената през 2012 г. цялостна реставрация и консервация. Процесът на реставрация и консервация започва през месец август миналата година и това е първото цялостно реставриране на паметника след тържественото му откриване преди 106 години.

Кметът на Столичната община г-жа Йорданка Фандъкова ще открие изложбата „Възроденият монумент на Цар Освободител – Александър II“ на 22 януари (вторник) 2013 г. от 13.00 часа в Националния археологически музей.

Изложбата, посветена на историята, реставрацията и консервацията на Паметника на Царя Освободител в София, може да посетите от 22 януари до 7 март 2013 г. в Националния археологически музей, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството).
© 2022 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн