BG / EN
Начало » Новини » Новини » Бронзовата глава на Севт ІІІ и седемте предмета от могилата Мал-тепе край с. Мезек, Свиленградско, се завърнаха от изложби в чужбина
Бронзовата глава на Севт ІІІ и седемте предмета от могилата Мал-тепе край с. Мезек, Свиленградско, се завърнаха от изложби в чужбина

15.03.2013
От 15 септември до 9 декември 2012 г., великолепната бронзова портретна глава на цар Севт III от началото на елинистическата епоха, част от Репрезентативния фонд на Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН), участва в изложбата „Бронз“ на Кралската академия на изкуствата, Лондон. Куратори на изложбата бяха професор David Ekserdjian и Cecilia Treves. Само за три месеца изложбата в Кралската академия на изкуствата успя да привлече над 220 000 посетители.

Изложбата позволи на посетителите да видят за първи и вероятно за последен път едни от най-интересните шедьоври от бронз от всички краища на света, датирани от най-древни времена до наши дни. Тя обхващаше период от 5000 години и представи едни от най-интересните археологически открития, както и творби от Азия, Африка и Европа. Интересен и важен акцент в изложбата бе едно от значимите археологически открития в България – великолепната бронзова портретна глава на цар Севт III. Дело на елински майстор, вероятно от художествения кръг на Силанион, главата се нарежда сред най-забележителните скулптурни произведения от ранната елинистическа епоха.

НАИМ-БАН участва в изложбата "Светът на келтите. Центрове на властта – Съкровища на изкуството" в Баден-Вюртембергския държавен археологически музей и Вюртембергския държавен музей (Landesmuseum Württemberg) от германската провинция Баден-Вюртемберг, посветена на келтите от първото хилядолетие преди Христа и тяхната роля като една от формиращите сили в европейската история. Седемте предмета от гробната находка от могилата Мал-тепе, край село Мезек, Свиленградско, също част Репрезентативния фонд на НАИМ-БАН, които още през 1941 г. са интерпретирани от P. Jacobstahl като части от келтска колесница, значително допринесоха за успеха на изложбата. Над 100 000 посетители от Германия и чужбина успяха да видят най-голямата изложба на келтски артефакти от цяла Европа през последните тридесет години.

Гробната находка от Мезек предизвика особено силно внимание сред посетителите и научните среди, защото поставя въпроса за келтите на Балканския полуостров и за отношенията между тях и тракийците в периода IV-III в. пр. Хр.
Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ, както и предметите от гробната находка от село Мезек, отново могат да бъдат видени в постоянната експозиция на Националния археологически музей, зала Трезор, всеки ден от 10-17 ч., без понеделник.

За допълнителна информация: тел. (02) 988 24 06, вътр. 223.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн