BG / EN
Начало » Новини » Новини » Публична лекция на проф. Олга Палагия от Национален и каподистрийски университет в Атина, Гърция
Публична лекция на проф. Олга Палагия от Национален и каподистрийски университет в Атина, Гърция

03.04.2013
Американският научен център в София и Националният археологически институт с музей при БАН имат удоволствието да Ви поканят на публичната лекция на проф. Олга Палагия от Национален и каподистрийски университет в Атина, Гърция. Лекцията е на тема: „Дворцов живот и живот след смъртта: стенописи от гробници в Древна Македония.“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ-БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу президентството) на 10 април 2013 г. от 11.00 ч. Лекцията ще се проведе на английски език.

 
 
Олга Палагия е професор по класическа археология от Катедрата по археология и история на изкуството в Националния и каподистрийски университет в Атина, Гърция. Професор Палагия е завършила Атинския университет през 1972 г., специалност История и археология и е защитила докторска дисертация през 1977 г. по класическа археология в Оксфордския университет, Великобритания. След завършването на университетското си образование, проф. Палагия започва работа в музея на Акропола в Атина. От 1981 г. работи в Атинския университет.
 
Професор Палагия е почетен член на Дружеството за насърчаване на научните изследвания в Гърция (SPHS, Лондон). Член e на Археологическото дружество в Атина, на Международната асоциация на класическата археология в Рим (AIAC); на Асоциацията за изследване на мраморните и другите каменни паметници от античността (ASMOSIA); на Международната асоциация по антична стенопис (AIPMA) и др. Тя е член-кореспондент на Германския археологически институт и на Американския археологически институт. Професор Палагия е била гост лектор в Американския археологически институт, Шведската академия на науките, Атинското археологическо дружество (със седем лекции за гръцката скулптура) и др.
 
Професор Палагия е автор на няколко книги, посветени на скулптурната декорация на Партенона в Атина, редактор е на книги за скулптурите от Аркадия и Лакония, за стиловете в античната склуптура, за атинските грънчари и художници и др. Автор е на десетки статии посветени на античната гръцка склуптура, стенопис и др. Повече информация за научната работа на проф. Олга Палагия можете да намерите тук и тук.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн