BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба „Мечът на Севт ІІІ” в НАИМ-БАН
Изложба „Мечът на Севт ІІІ” в НАИМ-БАН

10.04.2013
Националният археологически институт с музей при БАН и Исторически музей "Искра" – Казанлък представят изложбата „Мечът на Севт ІІІ“, със съдействието на UniCredit Bulbank, Италианското посолство в България и Италианския културен институт в София.

През 2004 г. екипът на Траколожката експедиция за могилни проучвания (ТЕМП) под ръководството на покойния доц. д-р Георги Китов проучва гробница в могилата Голяма Косматка. В нея е извършено символично погребение на одриския владетел Севт ІІІ от началото на III в. пр. Хр. В саркофагоподобно помещение на гробницата е изпълнен ритуалът по погребението на владетеля, а в друго – жертвоприношение на кон. Част от гробния инвентар са откритите златен дъбов венец, златен киликс, сребърна пиксида с форма на мида, както и почти пълен комплект въоръжение – бронзови наколенници с релефни изображения на Атина, бронзов шлем с името на Севт изписано върху калотата, нагръдник-яка за ризница, железен меч със златна украса, която покрива дръжката и канията и върхове на копия. Извън гробницата е открита бронзова глава от статуя на мъж – вероятно портрет на Севт III, сега част от постоянната експозиция на Националния археологически музей.

В изложбата е представено въоръжението на тракийския владетел Севт ІІІ, открито в гробницата и съхранявано в античния фонд на Исторически музей "Искра" – Казанлък: мечът с канията, шлемът, наколенниците, както и апликации от конска амуниция.

Акцент на изложбата е железният меч с фина златна украса. Неговата консервация и реставрация е извършена от доц. д-р Георги Мавров (Софийски университет "Св. Климент Охридски") и гл. ас. д-р Петя Пенкова (НАИМ-БАН) с финансовата подкрепа на UniCredit Bulbank.

Откриването на изложбата ще бъде на 10 април 2013 г. от 18.30 ч. в Националния археологически музей, гр. София, площад "Атанас Буров" № 1, а посетителите ще имат възможност да я видят от 11 април до 8 май 2013 г.
Издания
Годишник на Националния археологически музей
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн