BG / EN
Начало » Новини » Новини » Публична лекция за консервацията и реставрацията на бронзовия портрет на Севт III
Публична лекция за консервацията и реставрацията на бронзовия портрет на Севт III

17.04.2013
Италианският културен институт в София и Националният археологически институт с музей при БАН имат удоволствието да Ви поканят на публична лекция за консервацията и реставрацията на бронзовата портретна глава на Севт III. Лекцията е съпътстващо събитие към изложбата „Мечът на Севт ІІІ“, която е експонирана в централната зала на Националния археологически музей.

Бронзовата глава е открита през 2004 г. в могила Голямата Косматка край Шипка, Старозагорско, пред гробницата на одриския владетел Севт ІІІ, а консервацията и реставрацията е извършена в Италия през 2005 и 2006 г. от международен екип ръководен от реставратора проф. Едилберто Формили. Гл. ас. д-р Петя Пенкова от НАИМ-БАН, която е била част от този екип, ще представи за първи път в детайли отделните етапи на извършената консервация и реставрация и резултатите от проведените изследвания. Експонатът е част от постоянната експозиция на Националния археологически музей.

Лекцията ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ-БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу президентството) на 17 април 2013 г. от 17.00 ч.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн