BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба холограми на съкровищата от тракийската гробница при с. Мезек в ЦУ на БАН
Изложба холограми на съкровищата от тракийската гробница при с. Мезек в ЦУ на БАН

18.04.2013
„Холобул” ООД при Института по оптически материали и технологии „Акад. Й. Малиновски” (ИОМТ), община Свиленград и Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) организират изложба на холограми на част от предметите от гробната находка от могилата Мал-тепе, при с. Мезек, Свиленградско. 
 
Изложбата е финален етап от реализиран проект между НАИМ-БАН и „Холобул“ ООД при ИОМТ „Акад. Йордан Малиновски” – БАН като съвместен проект на ИОМТ-БАН с община Свиленград „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. на Европейския съюз за изработване на холограми на музейни предмети.
 
Изработените 14 холограмни копия дават възможност за пълно обемно и цветово визуализиране на едни от най-важните находки от гробницата Мал-тепе, част от постоянната експозиция на Националния археологически музей. Холографските копия ще бъдат представени в тяхната автентична среда – дромуса на гробницата Мал-тепе (коридора на гробницата). Създаването на холографски копия на музейните експонати дава широки възможности за популяризирането им без риск за сигурността им. Експонирането на холографски копия на музейни експонати има за цел и опазване на културното наследство, защото копията могат да се използват за експертизи при съмнение за фалшификация.
 
Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на акад. Йордан Малиновски, патрон на ИОМТ „Акад. Йордан Малиновски” – БАН.
 
Изложбата на холограми на съкровищата от тракийската гробница при с. Мезек ще бъде експонирана в ЦУ на БАН, ул. „15-ти септември“ 1, от 18 април до 20 април 2013 г. Откриването на изложбата ще бъде на 18 април 2013 г. от 11.00 ч.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн