BG / EN
Начало » Новини » Новини » Националният aрхеологически музей ще работи през Великденските празници
Националният aрхеологически музей ще работи през Великденските празници

26.04.2013
По време на Великденските празници Националният Археологически институт с музей предоставя възможност за откъсване от ежедневието и една разходка в миналото за всички софиянци и гости на столицата. Вратите на музея ще бъдат отворени от 1 до 6 май 2013 г. от 10 до 18 часа. 
 
Посетителите ще имат възможност да видят едни от най-ценните съкровища на България, изложени в постоянната експозиция на музея – златното съкровище от Вълчитрън, златната маска и бронзовата глава-портрет на тракийския владетел Севт ІІІ, сребърните съкровища от Луковит и Бързица, изящните бронзови съдове от некропола при Требенище, съкровището от златни накити и сребърни съдове  Николаево, бронзовата глава-портрет на римския император Гордиан, плочата-афиш за циркови игри от антична Сердика, богатата колекция от праисторическа пластика и много други. 
 
Това е и последна възможност за желаещите да посетят временната изложба „Мечът на Севт“, организирана съвместно с Исторически музей „Искра“ – Казанлък. За първи път след дълга и сложна реставрация публиката може да види мечът на тракийския владетел Севт ІІІ – един истински шедьовър на античното изкуство. Заедно с него е представено и останалото въоръжение на владетеля – шлем и наколенници и апликациите от амуницията на коня му. Изложбата ще гостува в София само до 8 май.  
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн