BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба „Тракийската колесница“ в Общински исторически музей – Царево с експонати от Античен фонд на НАИМ-БАН
Изложба „Тракийската колесница“ в Общински исторически музей – Царево с експонати от Античен фонд на НАИМ-БАН

30.04.2013
Под заглавие „Тракийската колесница“ Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) представя в залите на Общинския исторически музей – Царево специална  изложба с украси (обковки и апликации) към тракийски колесници.
 
От 30 април до 15 юни 2013 г. посетителите на Общински исторически музей – Царево ще могат да видят украсите, които са част от Античния фонд на НАИМ-БАН. В изложбата са представени бронзови обковки и апликации към различни тракийски колесници като   бронзовите бюстове за колесница открити в надгробната могила при с. Брестовица, украсите с митологични сцени към колесницата открита в надгробната могила Чатал-тепе до Ямбол от III в. пр. Хр. и др.
 
Конят и колесницата са имали символично значение в Древна Тракия, защото са били част от царските атрибути на властта, затова в надгробните могили на най-могъщите тракийски владетели са поставяни колесници. Колесницата е била необходима на владетеля също и при преминаването му в отвъдния свят. Изложбата с украси (обковки и апликации) към тракийски колесници ни дават представа не само за мощта на тракийските владетели, но и ни помагат да реконструираме древния погребален обичай.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн