BG / EN
Начало » Новини » Новини » 3-ти международен симпозиум „Ранна металургия на Балканите“
3-ти международен симпозиум „Ранна металургия на Балканите“

10.05.2013
На 10 и 11 май 2013 г. в град Созопол ще се проведе 3-ти международен симпозиум „Ранна металургия на Балканите“, организиран от Националния археологически институт с музей при БАН и Institute for Archaeo-Metallurgical Studies, London, UK. Предходните два симпозиума са проведени във Великобритания и Република Сърбия. Тази година за домакин е избрана България, тъй като напоследък няколко археологически обекти станаха особено интересни за работещите в областта на ранната металургия световни учени.

Единият от тях е Ада Тепе, където още в Късната бронзова епоха (втората половина на II хил. пр. Хр.) се е добивало злато. Научни ръководители на екипа, проучващ Ада Тепе, са доц. д-р Христо Попов (НАИМ-БАН) и доц. д-р Красимир Ников (НАИМ-БАН). Другият важен металургичен обект от България е Аклади Чеири до гр. Черноморец. Научен ръководител на екипа е Петър Лещаков (НАИМ-БАН). Обектът се намира в голяма близост до Медни рид, откъдето е добивана медна руда още в периода на Късния халколит (втората половина на V хил. пр. Хр.). Голям интерес за учените представлява и находището на медна руда – Ай Бунар в близост до гр. Стара Загора. То се цитира от години във всяка книга, имаща отношение към най-ранната металургия.
 
Организаторите на симпозиума имат за цел да съберат основно млади учени от различни страни, които се занимават с археометалургични изследвания, свързани с ранната металургия на Балканите (Великобритания, Франция, Германия, Румъния, Сърбия, България и т.н.). Те ще представят резултатите от досегашните си изследвания. На кръгла маса ще се обсъдят възможностите за по-ефективно сътрудничество и обмен на информация. Симпозиумът се провежда с финансовата подкрепа на Freeport-McMoRan Copper and Gold Foundation.

За повече информация вижте ПРОГРАМАТА на 3-ти международен симпозиум „Ранна металургия на Балканите“.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн