BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба „Коприна и сребро”
Изложба „Коприна и сребро”

17.05.2013
Националният археологически институт с музей при БАН и Общински културен институт „Музей за история на София” представят изложбата „Коприна и сребро”.

Векове наред коприната и среброто са символи на богатство, разкош и престиж. Те най-често се превръщат в предмети, които оформят изящен стил, израз на виталността на човешкия дух в материалния свят. Във фондовете на Националния археологически музей при БАН и на Музея за история на София се съхраняват многобройни техни образци от различни епохи. Съвместната изложба „Коприна и сребро” представя малка, но представителна част от тях, датирана към ХІХ и първото десетилетие на ХХ в.

Това е преломно време, белязано от разцвета на Българското Възраждане, възстановяването на Българската държава и устрема на българското общество към европейското културно пространство.
Промените започват сред занаятчийско-търговското съсловие и интелигенцията, живеещи в градовете, а елитът на нацията, съсредоточен в столицата София, налага европейския начин на живот, различен от ориенталския.

Експонатите, включени в изложбата, разкриват вкуса и стила на тези личности, градили съвременна България. В изложбата могат да се видят копринени рокли, наметки, ветрила, чадърчета, сашета от рисувана коприна, дискретно облекло, мостри на платове, дантели и сребърни накити, ордени, свещници, трапезни съдове, кутийки за бижута и помади, създадени като предмети на лукса.

Откриването на изложбата ще бъде на 17 май 2013 г. от 17.00 ч. в Националния археологически музей, гр. София, площад "Атанас Буров" № 1.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн