BG / EN
Начало » Новини » Новини » Европейската нощ на музеите в Националния археологически музей
Европейската нощ на музеите в Националния археологически музей

18.05.2013

На 18 май 2013 г., събота, в Националния археологически музей ще се отбележи 9-то издание на Европейската нощ на музеите. Това е културно събитие, в което се включват над 3000 музеи от цяла Европа. Традиционно Националният археологически музей е част от този празник и отваря врата за всички, които искат да разгледат експозициите в тази нощ. Националният археологически музей е подготвил следните три събития за 18 май 2013 г.:

1. Изложба „Коприна и сребро“

Изложбата е организирана съвместно с Музея за история на София. Целта й е да представи непоказвани до момента експонати от фондовете и на двата музея и да запознае посетителите с облеклото на българите от края на ХІХ и началото на XXв. Ще бъдат експонирани различни видове автентични женски облекла, както и сребърни елементи към костюма и накити за глава и тяло. Изложба ще бъде открита в залата за временни експозиции на НАИМ на 17 май и съответно Нощта на музеите, когато ще бъде първото запознаване на широката публика с нея. Това е една интересна възможност да представим на жителите на столицата една непозната част от не толкова далечното минало и важен период от историята на българския народ.

2. Представяне на „Късноантична Сердика – опит за триизмерна възстановка“

Националният археологически институт с музей при БАН Ви кани да присъствате на презентация на триизмерната възстановка на късноантична Улпия Сердика. Г-н Атанас Димитров от "Метромедиа" ЕООД и доц. д-р Веселина Вачкова от Националната художествена академия ще представят кратки импресии от триизмерната възстановка на късноантична Сердика, резултат от работата на голям екип. 3D възстановката на Сердика е създадена на базата на почти 90-те годишните археологически и исторически научни изследвания в Сердика, дело на проф. Богдан Филов, арх. Сава Бобчев, проф. Магдалина Станчева, проф. д-р арх. Стефан Бояджиев, доц. д-р Людмил Вагалински, доц. д-р Веселина Вачкова, гл. ас. Марио Иванов, гл. ас. Андрей Аладжов, доц. д- р Венцислав Динчев, Жарин Величков и много др.

След представянето на триизмерната възстановка ще има дискусия по проблемите на съвременното археологическо проучване на Сердика. Представянето и дискусията ще се състоят в Заседателната зала на НАИМ-БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу президентството) на 16 май 2013 г. от 16.00 ч.

3. „Антична Римска кухня“

Събитието цели да добави още един щрих към картината на всекидневния живот в градовете на Римската империя, сред които е и Сердика. Въз основа на исторически сведения от римски автори, описващи кухнята от тяхната епоха, ще бъдат представени оригинални рецепти и кулинарни деликатеси. Някои от рецептите ще бъдат действително приготвени и сервирани в Централната зала на музея, а част от по-изтънчените специалитети ще бъдат за седмица в менюто на Арт клуб “Museum”. Част от използваните рецепти ще бъдат разпечатани на дипляни, така че посетителите да имат възможност да ги приготвят и сами вкъщи. Постери с текстове и илюстрации ще осигуряват допълнителна информация за кухнята и диетата през римската епоха, предпочитани вина и др.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн