BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба „Всекидневният живот на римския легионер на Долен Дунав“
Изложба „Всекидневният живот на римския легионер на Долен Дунав“

18.07.2013
Националният археологически институт с музей при БАН и Националният исторически музей, РИМ Разград, ИМ Свищов и РИМ Русе представят изложбата „Всекидневният живот на римския легионер на Долен Дунав”.

В продължение на четири месеца от юли до октомври 2013 г. Националният археологически музей ще бъде домакин на изложбата „Всекидневният живот на римския легионер на Долен Дунав“. Поводът за реализирането на тази изложба бе успешно проведения през септември 2012 г. ХХІІ Международен Лимес конгрес, на който България бе домакин за първи път. Сега и Националният археологически музей в София ще има възможност да запознае своите посетители с тази интересна тема.

Изложбата включва предмети от всички сфери на живота на войниците, служили в римските военни части на Долен Дунав. Паметниците са открити по време на разкопки на най-важните археологически обекти, локализирани на територията на някогашната римска провинция Мизия (след 86 г. провинция Долна Мизия). В изложбата е показано защитно и нападателно въоръжение на римски войници, както и предмети от техния ежедневен бит. Интерес представляват частите от въоръжение, открити в района на дн. гр. Разград (ант. Абритус), край който през 251 година се провела битка между римската войска и готите, в която намерили смъртта си император Траян Деций и неговият по-голям син Херений Етруск. В изложбата е застъпена и темата за религиозния живот в римските военни лагери, като акцентът е поставен върху почитането на императорския култ. Показаната в изложбата римска керамика (тера сигилата) е произведена в западните римски провинции. Откриването ù във военните лагери, разположени на Долен Дунав, свидетелства за наличието на развити търговски връзки между тях и останалите римски провинции. Посетителите ще имат възможност да видят в изложбата и военни дипломи, издадени от императорската канцелария за римски ветерани, които са приключили своята военна служба.

Откриването на изложбата ще бъде на 18 юли 2013 г. от 18.00 ч. в Националния археологически музей, гр. София, площад "Атанас Буров" № 1.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн