BG / EN
Начало » Новини » Новини » Конференция „Хераклея Синтика: от елинистически полис до римски град (IV в. пр. н. е. – VI в. от н. е.)“
Конференция „Хераклея Синтика: от елинистически полис до римски град (IV в. пр. н. е. – VI в. от н. е.)“

19.09.2013
Американският изследователски център в София, Националният археологически институт с музей при БАН и Историческият музей в Петрич отправят покана за присъствие на конференцията „Хераклея Синтика: от елинистически полис до римски град (IV в. пр. н. е. – VI в. от н. е.)“, която ще се състои на 19 – 21 септември 2013 г. в Петрич. 
 
В работата на конференцията участват 21 учени в различни области, които ще представят своите най-нови открития и резултати от проучвания по археология и история на Хераклея Синтика. Темите включват историческа география, текст – критични анализи на писмени документи и надписи, нов синтез на археологически и нумизматични данни, изкуствоведски анализ на малко известни или непубликувани артефакти и др. С помощта на различни дисциплини и методологии ние се стремим да постигнем цялостен и диахронен поглед върху сложната история на обекта, от племенен център на синтите до важен провинциален римски град. Конференцията включва и посещение на Хераклея Синтика, Историческия музей в Петрич и Регионалния исторически музей в Благоевград. Една малка изложба на подбрани находки от един от богатите градски некрополи е подредена в РИМ Благоевград.
 
 
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн