BG / EN
Начало » Новини » Новини » Консервация и реставрация на каменни паметници от фонда на НАИМ при БАН
Консервация и реставрация на каменни паметници от фонда на НАИМ при БАН

20.08.2013
От месец юли 2013 г. в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) се изпълнява проект „Консервация, реставрация и подобряване начина на експониране на каменните паметници от фонда на Националния археологически музей”. Реализирането на проекта ще позволи да се подобрят условията на опазване и експониране на каменните паметници, разположени в откритото пространство около главната сграда на Националния археологически музей (НАМ). Консервацията и реставрацията на каменните паметници се финансира по проект от Американския научен център в София.

През първия етап от реставрацията е извършена биоцидна обработка за унищожаване на мъхове, лишеи и водорасли, както и за отстраняване на умъртвената флора с помощта на дървени шпакли и четки, щадящи патината на повърхностния слой на паметниците. Каменните паметници ще бъдат поставени на нови, специално изработени за тях постаменти, които ще ги изолират от влагата. Освен че ще спомогнат за опазването на паметниците, постаментите ще подобрят и естетическо възприемане и достойното им представяне пред посетителите на НАМ.

Чрез реализирането на такива проекти екипът на НАМ възнамерява да обнови визията на Музея през следващото десетилетие. Това ще се постигне чрез реорганизация на неговите колекции, представяне на допълнителна информация за посетителите, която контекстуално да описва експонатите чрез дидактични табла и мултимедийни презентации, създаване на електронна база данни за сбирките на музея и публикуването на пътеводители.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн