BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба "Сюжети от Древен Египет – находки от българските музеи" в РИМ – Шумен
Изложба "Сюжети от Древен Египет – находки от българските музеи" в РИМ – Шумен

02.09.2013
От 20 август до 15 октомври 2013 г. в зала "Съкровищница" на Регионалния исторически музей – Шумен е експонирана изложбата "Сюжети от Древен Египет – находки от българските музеи". В нея са показани древноегипетски паметници, притежание на Националния археологически институт с музей при БАН, Регионален исторически музей – Варна, Исторически музей – Балчик, Исторически музей – Поморие и Регионален исторически музей – Шумен, като женска глава на мумия, керамични плочки с клинопис, керамичен съд с изображение на Амон Ра, артефакти с образите на Изида и Сарапис и др.

НАИМ при БАН участва в изложбата с шест бронзови статуетки с изображение на божества, част от колекцията от древноегипетски паметници, съхранявана в Античния фонд. Статуетките са великолепни образци на древноегипетската малка бронзова пластика и спадат към т.нар. посветителски (вотивни) изображения.Особен интерес предизвикват бронзовата статуетка с изображение на бог Озирис, вероятно от саиския период (663-525 г. пр. Хр.), както и статуетката на женско божество с глава на котка – Басмет, вероятно от къснодинастически период (750-332 г. пр. Хр.).

В колекцията от Античния фонд  на НАИМ при БАН са представени изображения на богове с чисто древноегипетска семантика, затова те са особено интересни в научно отношение и с цел установяване на проникването на египетските култове сред местното тракийско население през Античността.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн