BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба "Храмът-Символът-Градът" по повод празника на столицата – 17 септември
Изложба "Храмът-Символът-Градът" по повод празника на столицата – 17 септември

16.09.2013
Музеят за история на София със съдействието и любезното домакинство на Националния археологически институт с музей при БАН представя изложба "Храмът-Символът-Градът". Изложбата се организира по повод празника на столицата – 17 септември и е вдъхновена от базиликата Света София, дала името си на нашата столица.

Тази специална изложба е в пряка връзка с отворилия тази година врати музей, намиращ се на археологическото ниво на храма Света София и представлява допълнителна гледна точка към подземната експозиция. В изложбата са застъпени три теми: храмът, символът, градът. Всяка от тях разглежда изображенията на Света София от различен ъгъл и акцентира върху отделни детайли. Избраните картини са изпълнени в различна техника: маслена живопис, акварел, графика. Допълнително, са включени гоблен и оригиналът на столичния герб. Направена е възстановка на гроб от източния некропол на античния град Сердика и са експонирани ценни археологически находки.

Официалното откриване на изложбата е на 16 септември 2013 г. (понеделник) от 18 ч. в Националния археологически музей, гр. София, площад "Атанас Буров" № 1. Тя може да бъде видяна до 17 октомври 2013 г.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн