BG / EN
Начало » Новини » Новини » Лекция на д-р Деспина Игнатиаду, зам.-директор на Археологическия музей в Солун
Лекция на д-р Деспина Игнатиаду, зам.-директор на Археологическия музей в Солун

10.12.2013
Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) има удоволствието да Ви покани на лекцията на д-р Деспина Игнатиаду, зам.-директор на Археологическия музей в Солун.

Лекцията е на тема "Царски персонажи и скрита символика във фреската със сцена "лов на лъв" от гробницата във Вергина“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 10 декември 2013 г. от 16.00 ч.
 
Повече информация за д-р Деспина Игнатиаду можете да намерите тук.

*** 
 


Царски персонажи и скрита символика във фреската със сцена "лов на лъв" от гробницата във Вергина
Д-р Деспина Игнатиаду

Счита се, че фризът на фасадата на гробницата на Филип с изрисувана ловна сцена представлява повратен етап в развитието на античната елинска стенопис. Неговата интерпретация е предмет на много научни дискусии, тъй като се отнася пряко до личността на погребания в гробницата.

От десетте фигури върху фреската само три са облечени в дрехи с пурпурен цвят – цветът, който загатва за изображение на богове, херои и царе. Тъй като не става въпрос за първите, проблемът касае разпознаването на тримата царе, както и моментa, в който са представени върху фреската. Освен това комбинацията от видовете животни, които са обект на лова, е озадачаваща предвид на това, че те обитават различни природни ареали и в действителност не биха могли да бъдат ловувани на едно и също място.

И все пак дали изображението на лов в резерват за диви животни или дори в свещена горичка би било подходяща надгробна възхвала за политическия и военен гений на Филип? Съгласно предложената тук интерпретация ловът е бил символ на разказа на царските военни кампании, политическите връзки и дори на религиозните представи.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн