BG / EN
Начало » Новини » Новини » Проект за реставрация на керамичната икона на Св. Теодор Стратилат
Проект за реставрация на керамичната икона на Св. Теодор Стратилат

04.04.2014
Проектът на Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) и на Националния исторически музей (НИМ) за реставрация на керамичната икона на Св. Теодор Стратилат бе одобрен за финансиране от Американския научен център в София.

Реставрацията ще бъде извършена от двама реставратори от НИМ и НАИМ при БАН с опит в реставрацията на силикатни материали - д-р Даниела Чернева и Севдалина Нейкова, както и от проф. Ивана Енева, преподавател в катедра „Керамика“ в Националната художествена академия.

Керамичната икона на Св. Теодор Стратилат открита във Велики Преслав и датирана в IX-X в., ще претърпи основна реставрационна намеса. Този емблематичен паметник с национално и световно значение е представян многократно пред публика извън територията на България. Понастоящем, състоянието на културната ценност е влошено драстично след последните й участия в изложби извън страната, както и поради реставрационната намеса извършена в началото на 20 в., изпълнена с неподходящи материали и спорна естетика, затрудняваща възприятието на оригинала.

Новата реставрационна намеса цели отстраняване на всички материали интродуцирани при предишни интервенции върху иконата; технологична експертиза; научно проучване, определяне на химичния профил на керамичните плочки, използвани за съставяне на изображението на светеца; идентификация на използваните декоративни техники; консолидация на оригиналните материали; както и възстановяване на естетическата стойност иконата.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн