BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността“
Изложба „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността“

17.05.2014
За първи път Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките организира изложба, която представя детските игри и играчки в античността. Изложбата „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността“ е част от календара на честването на 145-годишнината от създаването на БАН и се организира в партньорство с Американски научен център в София.

Експозицията представя игри и играчки от класическата, елинистическата и римската епохи, много от които продължават да са популярни и до днес в различни части на света. Изображения върху aтически рисувани съдове, сведенията на античните автори, както и откритите при археологически разкопки играчки: дрънкалки, кукли, ашици и теракоти представят света на децата и техните игри. Изложбата включва експонати, съхранявани във фондовете на НАИМ при БАН, както и от музеите в Созопол, Несебър, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Откриването ще се състои на 17 май 2014 г. в Залата за временни изложби на Националния археологически музей. Изложбата може да бъде посетена до 24 август 2014 г.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн