BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се изложбата „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността“
Откри се изложбата „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността“

20.05.2014
В Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките за първи път се организира изложба, която представя детските игри и играчки в античността. Изложбата е част от програма, посветена на децата, която чрез игрите ни пренася в света на детето в древността. Експозицията представя игри и играчки от класическата, елинистическата и римската епохи, много от които продължават да са популярни и до днес в различни части на света. Изображения върху атически рисувани съдове, сведенията на античните автори, както и откритите при археологически разкопки играчки: дрънкалки, кукли, ашици и теракоти представят света на децата и техните игри. Изложбата включва експонати, съхранявани във фондовете на НАИМ при БАН, както и от музеите в Созопол, Несебър, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Игри, изобразени върху древногръцки съд, ще оживеят пред очите на посетителите чрез кратка анимация. Топки, направени от плат, както и кукла, конче на колелца, йо-йо и пумпал, изработени от дърво специално за изложбата, ще дадат възможност на посетителите да се докоснат до някои от играчките, популярни през античността. Забавна част от предвидената образователна програма за деца са изработените гипсови реплики на играчки, предназначени за оцветяване с бои. Нарисуваните от децата играчки ще бъдат изложени на първи юни по случай Деня на детето. Образователна книжка, както и увлекателна игра, ще ангажират децата в търсенето и разпознаването на играчки из витрините на музея.

Изложбата „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността“е част от календара на честването на 145-годишнината от създаването на БАН и се организира в партньорство с Американския научен център в София.

Куратор на изложбата е д-р Наталия Иванова (отдел Експозиции, НАИМ при БАН). В екипа реализирал изложбата участват още гл. ас. д-р Петя Пенкова (Лаборатория за анализи, консервация и реставрация, НАИМ при БАН), гл. ас д-р Камен Бояджиев (ръководител на отдел Експозиции, НАИМ при БАН), Здравка Саботинова (Лаборатория за анализи, консервация и реставрация, НАИМ при БАН), гл. ас д-р Георги Иванов (Секция за тракийска археология, НАИМ при БАН). Анимацията е дело на Студио „Бленд“. Дървените играчки са изработени от Красимир Димитров, а гипсовите реплики на античните играчки от Никола Колев.

Изложбата може да бъде посетена до 24 август 2014 г.


***
Повече информация за откриването на изложбата можете да откриете тук.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн