BG / EN
Начало » Новини » Новини » Открива се изложба „Каменни паметници от колекцията на НАИМ-БАН. Експозиция на открито“
Открива се изложба „Каменни паметници от колекцията на НАИМ-БАН. Експозиция на открито“

17.06.2014
На 17 юни, вторник, Националният археологически институт с музей (НАИМ) при БАН открива изложбата „Каменни паметници от колекцията на НАИМ-БАН. Експозиция на открито“. Изложбата е резултат от проекта „Консервация, реставрация и подобряване начина на експониране на каменните паметници от фонда на Националния археологически музей“,  реализиран през 2013-2014 г. от НАИМ - БАН в сътрудничество и с финансиране от Американския научен център в София и с подкрепата на Фондация Америка за България.
 
Изложбата представя реставрирани паметници от римската епоха, намерени на територията на България, които дават представа за архитектурата, надгробната пластика и паметниците на култа по онова време. Разположени в откритите пространства около сградата на Националния археологически музей, паметниците произхождат предимно от три различни по статут и развитие града: римската дунавска колония Ескус (край село Гиген, Плевенско), тоест град с най-висок статут в римските провинции; Никополис ад Иструм (край село Никюп, Великотърновско) и Сердика (София), които са представители на римските градове-муниципиуми с ограничено самоуправление. По-голямата част от изложените каменни паметници  разкрива облика на римския градски площад (форум  или агора) – който е центърът на обществения живот.
 
За да възстанови и опази това културно богатство през 2013 г.  Националният археологически институт с музей (НАИМ) при БАН подготви проекта „Консервация, реставрация и подобряване начина на експониране на каменните паметници от фонда на Националния археологически музей“ и кандидатства с него в Американския научен център в София. Реставрацията започва през юли миналата година и наред с възстановяването на паметниците, бе поет ангажимент и за тяхното по-добро и естетическо представяне. Паметниците са поставени на специално изработени постаменти, които ще помогнат за опазването на експонатите и ще допринесат за тяхното подходящо представяне пред публиката.
 
„Нееднократно съм се сблъсквал с отношението на публиката към тези паметници като към камъни, нахвърляни в тревата,“ сподели доц. Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН. „Затова предприехме тази инициатива. Наша задача е да възпитаме в публиката уважение към културните паметници и да покажем тяхната история. Промяната трябва да дойде от нас. Надявам се, с откриването на тази ескпозиция, която ще промени облика на пространството около сградата на музея, да променим и отношението на хората към експонатите“.
 
Реставрацията на каменните паметници е част от дългосрочна стратегия на Националния археологически институт с музей при БАН да обнови визията на музея и да му придаде модерен европейски облик. Тя включва реорганизация на колекциите, представяне на повече информация за посетителите във вид на информационни табла и мултимедийни презентации, създаване на електронна база данни за сбирките на музея, публикуване на пътеводители. През последните години Националният археологически музей се стреми да представя екпозициите по интригуващ и запомнящ се начин, като използва модерни технологии, организира събития, които привличат допълнителна публика и разширява възрастовата група на посетителите чрез специални програми, насочени към децата и младите хора.
 
Откриването на изложбата ще се състои на 17 юни 2014 г. от 17.00 ч. в сградата на Националния археологически музей. Вход свободен.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн