BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се постерна изложба „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“. Българският цар Самуил († 1014) в Градската градина
Откри се постерна изложба „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“. Българският цар Самуил († 1014) в Градската градина

26.08.2014


На 21 август 2014 г., в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ в София се откри постерна изложба: „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“ Българският цар Самуил († 1014).

Изложбата е част от националната програма за почитане на 1000-годишнината от битката при Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (997–1014) на 6 октомври 1014 г. Подготвена е съвместно от Националният археологически институт с музей при БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ при СУ „Св. Климент Охридски“ (www.uni-sofia.bg). Представянето на изложбата в Градската градина стана възможно благодарение на любезното съдействие на Столична община.


Изложбата има за цел да разкаже, в образи и кратки текстове на български и на английски език, на жителите на столицата и на нейните гости, за времето, в което живее и управлява цар Самуил, за неговото семейство и за историческия спомен за него, за силата и мъдростта на едно управление, за победите, грешките и пораженията. Средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически материали, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и места, където е протичал животът на българите, и където достойно се е отстоявала независимостта на Българското царство разкриват драматизма на тази петдесет годишна българо-византийска епопея (968–1018).

Изложбата е не просто разказ за управлението на един средновековен владетел. Тя е преди всичко разказ за битките за независимата българска държавност.

Изложбата може да бъде разгледана в Градската градина само до 27 август 2014 г. (включително). Предвижда се след това да бъде представена и в други градове в България и в чужбина.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн