BG / EN
Начало » Новини » Новини » Открива се изложбата “Цар Самуил (†1014) в битка за България”
Открива се изложбата “Цар Самуил (†1014) в битка за България”

07.10.2014
Във връзка с 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил († 06.10.1014) Националният археологически институт с музей при БАН заедно с НИМ и музеите от страната АМ Преслав, РИМ Шумен, АМ Варна, РИМ Добрич, РИМ Разград, РИМ Перник, РИМ Враца, РИМ Монтана, ИМ Панагюрище, РИМ Сливен и АМ Бургас представят изложба “Цар Самуил (†1014) в битка за България”.

Изложбата е финансирана със средства от целева държавна субсидия за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил.

Целта на изложбата е да запознае посетителите с основни моменти от епохата на цар Самуил, личността и семейството му, да разкаже за войните му с Византия и за важни политически личности. Изложбата включва находки от патриаршеската базилика в Дръстър, златни монети на императорите Йоан Цимисхий и Василий II, печати на представители на византийската гражданска, военна и църковна администрация.

Посетителите могат да разгледат надписа от с. Герман, изработен по поръчка на  Самуил в памет на родителите и брат му, както и да видят копие на Битолския надпис. Изложени са също така и редки, и ценни експонати средновековно въоръжение от епохата от фондовете на 13 български музеи.
 
Видеоразказ съпътства експозицията и с помощта на живи кадри, дву- и триизмерна анимация и звукови картини ще даде възможност на всички посетители да си припомнят славната история на този български цар и драматичния завършек на живота му.

Откриването ще се състои на 07.10.2014 г. от 18.00 ч. Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 11.01.2015 г. в Залата за временни изложби на НАИМ-БАН.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн