BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се изложбата „Цар Самуил († 1014) в битка за България“
Откри се изложбата „Цар Самуил († 1014) в битка за България“

15.10.2014
На 7 октомври 2014 г. официално бе открита изложбата „Цар Самуил († 1014) в битка за България“ в Националния археологически музей.

Изложбата се осъществи от НАИМ при БАН в сътрудничество с Националния исторически музей, АМ Велики Преслав, РИМ Шумен, РИМ Варна, РИМ Добрич, РИМ Разград, РИМ Перник, РИМ Враца, РИМ Монтана, ИМ Панагюрище, РИМ Сливен, РИМ Бургас и РИМ Силистра.

Изложбата е част от Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил (997-1014) и е финансирана със средства от целевата държавна субсидия за отбелязване на смъртта на цар Самуил.

Целта на изложбата е да запознае посетителите с основни моменти от епохата на цар Самуил, личността и семейството му, да разкаже за войните му с Византия и за важни политически личности.

Изложбата включва експонати от фондовете на 14 български музеи, като находки от патриаршеската базилика в Дръстър, златни монети на императорите Йоан Цимисхий и Василий II, печати на представители на византийската гражданска, военна и църковна администрация. Представена е и голяма сбирка от въоръжение и снаряжение, характерно за X–XI в. Част от експонатите се представят за първи път пред широката публика.

Освен оригиналните предмети от епохата, посетителите ще могат да видят и специално направен за изложбата филм, който я превръща в мултимедийна експозиция. Филмът е 25 мин. и излъчването му започва на всеки кръгъл час. В него се разказва историята за царуването на Самуил и битките, които е водил за България. С помощта на живи кадри, дву- и триизмерна анимация и звукови картини, филмът дава възможност на посетителите да си припомнят славната история на Самуил и драматичния завършек на живота му. Благодарение на автоматизирана система, в хода на разказа прожекцията сама управлява осветяването на витрините с артефакти. Филмът има и английски субтитри.
 
На откриването на изложбата в голямата централна зала на Националния археологически музей присъстваха доц. д-р Мартин Иванов, министър на културата и заместник-председател на Националния комитет за отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил, aкад. Дамян Дамянов, заместник-председател на БАН, Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, проф. д-р Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, акад. Васил Гюзелев, председател на Организационния комитет за отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил, д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ на Столична община, посланикът на Република Гърция в България Н. Пр. Димостенис Стоидис, посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Марси Б. Рийс, посланик на Република Сърбия, Н. Пр. Владимир Чургус и др.

На официалното откриване на изложбата бяха и многобройните участниците в международната научна конференция в БАН, посветена на 1000 годишнината от смъртта на великия български цар Самуил. Сред тях беше и проф. Николаос Муцопулос, който провежда археологическите проучвания на остров Свети Ахил в Малкото Преспанско езеро, Гърция, където през 1969 г. открива останките на цар Самуил в базиликата „Свети Ахил“.
 
Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН и заместник-председател на Организационния комитет за отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил, откри изложбата и представи подробно основните акценти в нея.

Доц. Вагалински отбеляза, че посетителите на изложбата могат да видят някои интересни и особено важни паметници свързани с живота на цар Самуил, като надписа от с. Герман, изработен по поръчка на царя в памет на родителите и брат му, както и да видят копие на Битолския надпис.

В изложбата са представени и много редки и ценни експонати, като средновековно въоръжение от епохата. Интерактивен видеоразказ съпътства експозицията и с помощта на живи кадри, дву- и триизмерна анимация и звукови картини дава възможност на всички посетители да си припомнят за славната история на този български цар и за драматичния завършек на живота му.
 
В словото си министър Мартин Иванов изрази преклонението си и своята почит пред величието на този бележит български владетел и разказа, че с огромно вълнение на 6 октомври т.г. се е поклонил пред тленните останки на цар Самуил, които се пазят в Музея на византийската култура в Солун. По молба на българската държава за първи път тленните останки на цар Самуил бяха изложени по случай 1000-годишнината от кончината на българския владетел. Във водената от президента на Р. България г-н Росен Плевнелиев делегация в Солун, която отдаде почит на този наш велик предшественик и изключителен държавник, се включиха още и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, както и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Изложбата „Цар Самуил († 1014) в битка за България“ ще бъде достъпна за посещения до 11 януари 2015 г. в залата за временни изложби на НАИМ при БАН.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн